Коледен венец с месо и точени кори

slide
slide
slide
slide
slide
slide
  • Приготвяне : 120 мин
  • Порции : 4

Дайте своята оценка за ястието

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 (2.5 / 5)
  • Празник

Традиционните ястия са винаги на почит на българската Коледна и Новогодишна трапеза, затова и споделяме рецептата си за венец с кисело зеле с месо и точени кори BELLA, който винаги обира овациите по празниците.  


Съставки

Начин на приготвяне

Загряваме мазнината в тиган с тежко дъно и запържваме месото за 4-5 минути, или докато промени цвета си.

Добавяме киселото зеле и запържваме заедно с месото, като разбъркваме, докато остане само на мазнина.

Доливаме с 200-250 мл вода или зелев сок и оставяме да се готви на средно силен огън за 50-60 минути, като от време на време разбъркваме и доливаме с още малко вода или зелев сок.

След като зелето и месото са готови, добавяме черния пипер, разбъркваме и оставяме да се охлади.

Междувременно загряваме фурната до 180С или 160С с вентилатор.

Намасляваме дъното и стените на тавичка 22-25 см или покриваме с хартия за печене.

Разделяме охладената зелева плънка на две.

Отделяме 4 от корите и покриваме със стреч фолио или влажна кърпа – да не изсъхват.

Останалата част от корите разделяме на две.

Намазваме първата от корите от първата половина с масло и вода, покриваме със следващата – и така, докато корите от първата половина свършат.

В тесния край на корите разпределяме едната половина от плънката и навиваме на стегнато руло.

Прехвърляме рулото в намаслената тавичка и оформяме на дъга.

Повтаряме процедурата с втората половина от корите и плънката и оформяме с двете рула венец.

Намазваме всяка от заделените 4 кори надлъжно наполовина с масло и вода, прегъваме и отново намазваме с мало и вода.

С намазаната част покриваме първо сглобките между двете рула и оформяме окончателно венеца, като подпъхваме корите под рулата.

Намазваме обилно с останалото масло и печем на средна скара в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна 45-50 минути, като след 20-та минута покриваме, ако е необходимо, с алуминиево фолио – да не прегаря.

Изваждаме готовия венец от фурната и покриваме с памучна кърпа за кратко – да отпочине.

Нарязваме с остър нож и поднасяме с предпочитано червено вино, кисело мляко или айрян.