Кронъти с бутер тесто

 

Кронътът е кулинарно явление, което спокойно може да бъде определено като вкусна симбиоза между две култури – европейската и американската. Малкото тестено бижу е изкусителна комбинация между френски кроасан и американски донът, откъдето идва и патентованото му име: кро-нът.

Самият автор и подбудител на всеобщата кронът лудост, майсторът пекар Доминик Ансел обаче заявява, че кронътът не е полу-поничка, полу-кроасан, а многопластов и лек десерт от многолистно маслено тесто, което втасва в продължение на три дни и се пържи при определена температура в олио от гроздови семки и може да бъде завършен по три начина – овалян в захар, напълнен с крем, или покрит с глазура.

След дебюта си на 10 май 2013 година, кронътът се превръща в международен феномен с многобройни почитатели из цял свят. Пред Манхатънската пекарна на Ансел се вият безкрайни опашки два часа преди отварянето й в 8 часа сутринта и на желаещите да опитат неговите кронъти е наложен лимит от 2 кронъта на човек. Огромната популярност на кръглия десерт дори му пробива път и на черния пазар, където срещу пазарната си цена от 5 долара, кронътът се продава на черно до 40 долара за бройка. И само месец след появата на въпросното лакомство на пазара вече се появяват негови имитации с най-различни имена от типа на “Doissants”, “Crognets”, “Dough’Ssants”, “Cro-Nots”, “Cray-nut” в Калифорния, ”Frissants” във Ванкувър, ”Zonuts” в Австралия… Запалените кулинари пък се опитват да репликират кронътите вкъщи.

Аз като човек с безгранично любопитство и оскъдно време реших да заложа на варианта домашно приготвени кронъти с бутер тесто, захарна и шоколадова глазура и пълнеж от крем с маскарпоне. 🙂

Подозирам, че печената версия на бутер кронътите ще бъде не по-малко вкусна и имам намерение съвсем скоро да проверя 🙂

Вижте още:

Бутер круши със стафиди и бадеми

Тиквеник с бутер тесто

Рейтинг на рецептата

  • (0 /5)
  • (0 Рейтинг)

d2d3d4d5

За автора

Мина Ангелова

Възпитаник съм на Пловдивската английска, икономист по образование и HR специалист, с вече над 11 години опит в сферата на човешките ресурси, и същевременно - запален кулинарен блогър. Вкъщи всички ...