Орехов сладкиш с фини кори

 

Винаги съм смятала, че сладките десерти с много ядки като орехи, шамфъстък, обвити с фини кори и полети с обилно количество захарен сироп са познати по балканските ширини като средиземноморска кухня. Под средиземноморска кухня визирам турска и гръцка в случая. Този десерт, съчетава точно всичко описано по-горе, с изключение на сладкия сироп, който ни спестява излишни калории. По произход е роден в близката за нас Гърция, но пък аз прибавих още няколко щриха, така че да го направя интернационален. Орехите в случая преобладават, но добавих и бадеми. Съчетанието на два вида ядки е още по-вълнуващо и разгръщащо ароматите. Можете да ползвате и американски орехи, но при наличието на толкова вкусни български орехи, не ви съветвам да ги заменяте с други.

Десертът е превъзходен, защото става сочен отвътре и обвит с хрупкава коричка отвън. И повярвайте ми, не си правете експерименти да пропускате корите. Точно в тях се крие тайната на изненадващия вкус, покрити с масло.

Ако се чудете какво да направите само след няколко дни и да изненадатe половинката за Свети Валентин, определено този десерт си заслужава дори и без да съдържа шоколад. Ако той или тя е любител на вкусните сладкиши с ядки, сигурна съм, че ще впечатлите партньора. А нали това е любовта? Споделените мигове и усещания.

 

Рейтинг на рецептата

  • (2 /5)
  • (1 Рейтинг)

11_1678345

За автора

Даниела Динева

Здравей, аз съм Дани ;) Готвенето за мен е споделеност. На емоции, усещания и взаимност.Храната винаги е събирала и сплотявала цялото семейство. Сърцето на дома е кухнята. Може би затова прекарвам ...