Пълнозърнести банички със спанак и сирене

slide
slide
slide
slide
  • Приготвяне : 10 мин
  • Подготовка: 15 мин
  • Порции : 24

Дайте своята оценка за ястието

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 (3.5 / 5)
  • Закуска

Хрупкави банички с пълнозърнести кори и богата пролетна плънка - кой би отказал ?! С мляко - за закуска, с чеснов млечен сос - за разядка, като парти хапки, или поднесени с чаша бяло вино - като лек обяд или вечеря :) Вкусни до пристрастяване!!!


Съставки

Начин на приготвяне

Измиваме и подсушаваме спанака върху кухненска хартия, или отцеждаме добре. Нарязваме на едро зеления лук, магданоза и копъра. В купата на кухненски робот или блендер смесваме спанака, лука, магданоза и копъра и блендираме, докато се смесят. Добавяме зехтина и блендираме отново за кратко. В купа натрошаваме сиренето, добавяме спаначената смес и разбъркваме с яйцето. Нарязваме корите на триъгълници – веднъж през средата и след това от центъра на средния разрез към външните ъгли – по диагонал. В основата на всеки триъгълник поставяме по 1 с.л. от плънката, прегъваме навътре крайчетата на кората и навиваме към върха на стегнато руло. С четка намазваме връхчето на триъгълника с вода, за да не се развива, навиваме рулото докрай и оставяме настрани. Повтаряме и с останалите кори и плънка. Пържим на маслена баня (160°С - 180°С) за 3-4 минути, или до златисто - като обръщаме баничките, за да се изпържат равномерно. Изваждаме от маслената баня и оставяме върху кухненска хартия - да се отцедят от мазнината. Сервираме веднага. А ако предпочитаме баничките печени, за да са още по-здравословни :), намазваме всяка от корите със зехтин или разтопено масло, преди да добавим плънката, навиваме на стегнато руло, намазваме с разбит белтък и печем в предварително загрята до 180°С или 160°С с вентилатор фурна 8-10 минути, или до златисто. И в двата варианта са невероятно вкусни :)