Пататник с точени кори

Родопите са мистична планина, която и до днес владее въображението на жителите и посетителите си не само с магнетичната си природа, древни тайни, забулени в митове и предания, но и с легендарната си кухня.

Едно от традиционните родопоски ястия е „Пататникът“– известен в някои райони и като „Патетник“, според местното наименование за картофите – патати или патети.

И тъй като много обичам рецепти с история, ми се искаше да попадна на красиво предание за корените на това уникално българско ястие, които да се простират до Орфей и Евредика, но уви – патаникът е по-скоро рожба на нелекия живот в Родопите, а не на древни романтични или страховити истории. Хората от планината са били подтикнати от трудното си ежедневие да сътворят от простичките и достъпни за региона продукти гозба, с която дните им да се преглъщат по-леко и животът им да е по-вкусен… Удивително е как народният гений е съумял от несгодите и недоимъка да сътвори този уникален кулинарен шедьовър!

Пататниът е ястие, което се приготвя на тиган, в тава върху печка с дърва или във фурна от настъргани картофи, лук, сирене, яйца и джоджен, като майсторлъкът е основно в печенето – трябва да е на бавен огън, за да не останат картофите сурови – и да е с хрупква коричка.

Може да бъде запечен в тесто или точени кори, като някои от продуктите могат да се пропуснат или заменят – вместо яйца и сирене, да се приготви с кашкавал, или да се добави и магданоз…

Приготвено без кори – ястието се нарича „Гол пататник“, а приготвено с гъби – „Горски пататник“.  Съществува дори и рецепта за „Варен патаник“, но майсторите му усърдно я крият и отказват да я споделят с останалия свят 🙂

 Вижте също

Бонбони от точени кори с Бри и боровинки

Хрупкави кошнички с рататуй

Английска закуска в “джобчета”

Рейтинг на рецептата

  • (5 /5)
  • (1 Рейтинг)

pat2pat3pat4pat5

За автора

Мина Ангелова

Възпитаник съм на Пловдивската английска, икономист по образование и HR специалист, с вече над 11 години опит в сферата на човешките ресурси, и същевременно - запален кулинарен блогър. Вкъщи всички ...

Свързани рецепти

  • Бр. порции : 12
  • Време за приготвяне : 45 Min
ОС2
  • Бр. порции : 12
  • Време за приготвяне : 50 Min
СТМ1
  • Време за приготвяне : 70 Min
tumblr_nfahx5IlIt1thizibo1_r1_500-300x300