Пай с кайсии

thumbnail
  • Приготвяне : 25 мин
  • Подготовка: 15 мин
  • Порции : 6

Дайте своята оценка за ястието

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 (3 / 5)
  • Десерти

Съставки

Начин на приготвяне

Извадете тестото от фризера и оставете в хладилника да се размрази за 1 нощ.

Разтворете листа бутер тесто и с чиния, или форма за печене изрежете кръг с диаметър 25 сантиметра. Приберете във фризера за 10 минути, за да може тестото да е много студено и да бухне добре.

Към кайсиевия мармалад налейте една чаена лъжичка вода и затоплете в микровълнова фурна или на котлон, за да може да се маже лесно.

Нарежете шам фъстъка на едро и отделете настрана.

Добре охладеното тесто сложете в тава за печене покрита с хартия и намажете с тънък пласт кайсиев мармалад, като оставите в края около 2 сантиметра непокрити, за да оформите борд.

Измитите кайсии разрежете на две, махнете костилката и подредете върху тестото с разрязаната страна надолу. Поръсете със захарта и намажете отгоре с останалия мармалад.

Поръсете с шам фъстъка и печете 20-25 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна, докато ръбчетата на пая станат златисти, а кайсиите омекнат и започнат да се карамелизират.

Извадете пая от фурната и прехвърлете в чиния за сервиране.

Поднесете със заквасена сметана разбита с пудра захар и ситно нарязана прясна мента.

Може да сервирате пая поръсен с пудра захар, със сладолед или бита сметана.