Пухкав, сочен и невероятно пищен на вкус бюрек, който можем да приготвим бързо и лесно с готови кори и да изненадаме приятно цялото семейство за закуска, или да поднесем като предястие или дори семеен обяд или вечеря 🙂
Турски бюрек с точени кори и богата плънка
-
- Време за подготовка
- Minutes
-
- Време за приготвяне
- Minutes
Рейтинг на рецептата
- (5 /5)
- (1 Рейтинг)
Необходими продукти
- 1 опаковка (400 г или 500 г) точени кори BELLA
- 120 г масло, разтопено
- 120 г пресен спанак, нарязан на ситно
- 200 г твърдо сирене, натрошено
- 120 г кашкавал, настърган на едро
- 250 г шунка или филе, на дребни кубчета
- 200 мл газирана вода (или прясно мляко)
- 1 яйце + 1 белтък, разбити
- 1 жълтък, за намазване
- 1 с.л. бял сусам, за поръсване
- 1 с.л. черен сусам (или маково семе), за поръсване
Начин на приготвяне
- 1. Загряваме предварително фурната до 200С или 180С с вентилатор.
- 2. Покриваме дъното и стените на правоъгълна тава с рамери 30-35 на 20-25 см с хартия за печене.
- 3. Разделяме корите на 3 равни части ( по 4 или 5 листа).
- 4. Разстиламе първата кора върху работна дъска или хартия за печене и намазваме с разтопено масло.
- 5. Покриваме със следващата кора и отново намазваме – и така, докато първата група кори свършат.
- 6. Поръсваме със ситно нарязания спанак и натрошеното сирене.
- 7. Покриваме с първата кора от втората купчинка, намазваме с разтопено масло и повтаряме с останалите кори от втората част.
- 8. Поръсваме с нарязаната на дребни кубчета шунка и настъргания кашкавал.
- 9. Покриваме с първата кора от последната част, намазваме с масло и повтаряме с останалите кори.
- 10. Прегъваме около 3-4 см от корите откъм късата страна навътре и с помощта на дълъг и широк нож (ножът за хляб е идеален) прегъваме корите с плънката през средата, като първоначално подгънатият ръб похлупва долния край на корите.
- 11. Прехвърляме с приплъзване прегънатия бюрек в покритата с хартия за печене тава и с остър нож разрязваме до долу – първо на кръст (през средата), а след това и по диагоналите – да се получат 8 еднакви триъгълника.
- 12. Намазваме обилно с останалото масло и поливаме по разрезите.
- 13. Разбиваме газирната вода и яйцата и поливаме равномерно бюрека.
- 14. Намазваме с разбития жълтък и поръсваме всеки от триъгълниците, като ги редуваме – един триъгълник с бял сусам, един с черен сусам (или маково семе).
- 15. Печем в предварително загрята до 200С или 180С с вентилатор фурна около 40-45 минути, като след 20-тата минута, ако е необходимо, покриваме с алуминиево фолио или хартия за печене, за да не прегаря.
- 16. Поднасяме бюрека веднага – с яйрн или кисело мляко. ... но и студен, ако оцелее, докато изстине, е невероятно вкусен :)
- Порции : 8
- Готова за : 65 Минути
- Категория : Банички любими
- Необходими продукти : Фини точени кори Белла





За автора
Мина Ангелова
Възпитаник съм на Пловдивската английска, икономист по образование и HR специалист, с вече над 11 години опит в сферата на човешките ресурси, и същевременно - запален кулинарен блогър. Вкъщи всички ...
още за автора..рецепти с… >
- Бутер тесто BELLA
- Бутер тесто за сладкиши BELLA
- Екстра фини точени кори за баклава и сладкиши BELLA
- Замразен грах BELLA
- Замразен кълцан спанак BELLA
- Замразен фасул BELLA
- Зеленчуков микс Мигелито BELLA
- Коледни късмети BELLA
- Кори на ленти BELLA
- Маргарин BELLA Класика, 80% масленост
- Маргарин BELLA пълномаслен
- Маргарин BELLA с масло
- Пълнозърнести точени кори BELLA
- Тесто за пица BELLA
- Трапезна майонеза BELLA
- Фини точени кори Белла
оцени рецептата
1 People Rated This Recipe
Average Rating
(5 / 5)
No comments yet.