Бутер каноли с крем маскарпоне

slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
  • Приготвяне : 45 мин
  • Подготовка: 25 мин
  • Порции : 9

Дайте своята оценка за ястието

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1
  • Десерти

Хрупкаво, запечено до златисто, многолистно тесто и богат на вкусове и аромати пухкав крем - комбинация, на която малцина биха устояли!!! Бърз, лесен и неустоимо вкусен вариант на прочутото сладко изкушение от Сицилия, с което ще очаровате всички на масата :)


Съставки

Начин на приготвяне

Размразяваме бутер тестото, като го прехвърлим от предната вечер в хладилника или за около 40 минути на стайна температура.

Приготвяме крема като разбием маскарпонето, захарта и ванилията до гладък крем.

Накисваме за 5-10 минути желатина в студената вода.

Разтопяваме белия шоколад на водна баня.

Кипваме прясното мляко, отстраняваме от огъня, добавяме накиснатия желатин и разбъркваме до пълното му разтваряне.

Добавяме към разтопения шоколад, разбъркваме до гладка смес и оставяме да се охлади, без да стяга.

Прибавяме постепенно маскарпонето към охладената шоколадова смес и разбъркваме до гладък крем.

Разбиваме 200 мл млечна сметана до меки връхчета и поетапно добавяме към сместа с маскарпоне и шоколад, като разбъркваме с шпатула или дървена лъжица от долу нагоре - до пълното им смесване.

Изсипваме в пош с кръгъл накрайник и оставяме в хладилника да стяга, докато приготвяме черупките за канолите. Загряваме предварително фурната до 220°С или 200°С с вентилатор.

Застиламе дъното на малка правоъгълна тава (моята е 20х24 см) с хартия за печене. Разстиламе последователно листовете бутер тесто върху листа, в който са опаковани.

С нож за пица или остър нож изрязваме по дължина на кората лентички около 1.5-2 см (моите се получиха по 9 от лист тесто).

Ако нямаме формички за каноли, разрязваме надлъжно 3-4 картонени ролки от рула кухненска хартия, навиваме на стегнато руло с желана дебелина, можем да фиксираме в краищата с кламери, или директно стягаме с алуминиево фолио.

Намасляваме всяка от импровизираните форми за каноли и навиваме на спирала всяка от лентичките, като съвсем леко застъпваме краищата.

Намазваме с разбито яйце и закрепяме ролките на ръба на тавата, по този начин позволяваме на канолите да се изпекат равномерно от всички страни, но спокойно можем да подредим и в застлана с хартия за печене плитка тава.

Печем в предварително загрята до 220°С или 200°С с вентилатор фурна 15-20 минути или до златисто.

Освобождаваме още топли от ролките и оставяме върху решетка, докато изстинат напълно.

Пълним обилно с крем с помощта на поша от двете страни и по избор поръсваме/потапяме крайчетата с крема в ситно нарязан шам фъстък, или ядки по избор. Поднасяме канолите, поръсени с пудра захар.