Френски сладкиш Париж-Брест с бутер тесто

slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
  • Приготвяне : 45 мин
  • Подготовка: 20 мин
  • Порции : 6

Дайте своята оценка за ястието

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 (5.0 / 5)
  • Десерти

Френският десерт Париж - Брест е създаден през 1910 г в чест на колоездачното състезание Париж - Брест - Париж, което е стартирало през 1891 г и е най-старото колоездачно събитие, активно и до днес. Специфичната кръгла форма на популярното лакомство символизира велосипедно колело. Днес, легендарният Париж-Брест може да се намери във всички френски сладкарници по света и е един от най-популярните десерти във Франция. Моето предложение е олекотено като вкус и не така времеемко. С него можете да изненадате гостите или любимите си хора по всяко време с неустоим и ефектен френски десерт - хрупкаво многолистно тесто със запечени бадеми, гарнирано с лек крем и свежи сезонни плодове :)


Съставки

Начин на приготвяне

Размразяваме бутер тестото, прехвърляме го от предната вечер в хладилника или за около 40 минути на стайна температура.

Разбиваме маслото с пудрата захар и ванилията до пухкав бял крем

Постепенно добавяме крем сиренето - като не преставаме да разбиваме, до получаването на гладък крем, покриваме със свежо фолио и съхраняваме в хладилника.

Загряваме предварително фурната до 220°С или 200°С с вентилатор и покриваме дъното на плитка тава с хартия за печене.

Разстиламе бутер тестото върху леко набрашнена работна повърхност (или листа, в който са опаковани) и с резец или тънкостенна купа изрязваме четен брой кръгове с диаметър около 10 см (или по избор).

С по-малък резец или тънкостенна чаша (5-6 см) изрязваме центъра на вече изрязаните кръгове, за да се получи нещо като поничка.

Намазваме с разбито яйце половината от бутер кръгчетата и ги похлупваме с останалите, притискайки по краищата на тестото, за да не се отделят при печене. Намазваме отново с разбито яйце и поръсваме с филирани бадеми.

Печем в предварително загрята до 220°С или 200°С с вентилатор фурна около 20 минути, или до златисто кафяво.

Оставяме изпечените бутер рингове да се охладят напълно върху решетка и след това разрязваме с остър нож надлъжно през средата.

Прехвърляме крема в пош с накрайник и шприцоваме, или нанасяме с лъжичка, върху долната половина от разрязания бутер ринг, гарнираме с резенчета ягоди (или други плодове според сезона) и похлупваме с горната половина.

Преди да поднесем, поръсваме с пудра захар.