Има нещо необяснимо специално и вкусно в домашно приготвените лакомства – сякаш попиват от настроението и желанието, с което забъркваме съставките, за да откроят готовото ястие като индивидуално и неповторимо! Затова и вероятно ги предпочитам пред готовите :) А най-любими са ми рецептите като тази за бонбони от точени кори с Бри и боровинки, които освен че ми дават предимството да се съобразя с различните вкусове и предпочитания на хората, за които ги приготвям, ми позволяват да засвидетелствам и личното си внимание и отношение с всяка хапка, която поднасям.
Загрeйте предварително фурната на 200°C или 180°Cс вентилатор.
Намаслете форма за мини мъфини и оставете настрани.
Застелете дъното на плитка тава с хартия за печене или алуминиево фолио и оставете настрани.
Разстелете първия лист точени кори върху равна работна повърхност и намажете равномерно с масло с помощта на четка.
Наложете отгоре втория лист и намажете с масло.
Наложете и последния лист и отново намажете равномерно с масло.
С помощта на метален резец изрежете кръгове с размер 7-7.5 см (или с около 2-3 см по-голям диаметър от този на формата за мъфин).
Поставете изрязаните кръгчета върху гнездата за мъфини и притиснете към дъното с помощта на чукало от хаванче (или увита в свежо фолио дръжка на чук за пържоли).
Печете в предварително загрятата до 200°C или 180°C с вентилатор фурна за 8-10 минути, или до бледо златисто, като наблюдавате да не прегорят на финала.
Извадете готовите чашки за бонбони и оставете да се охладят върху решетка, като оставите фурната включена за последващото запичане на бонбоните.
Междувременно нарежете обеленото от кората Бри на кубчета.
С лъжичка сипете на дъното на всяка от чашките сладко от боровинки, поръсете с настъргана кора от лимон, покрийте с кубче Бри и поръсете с филирани бадеми.
Подредете бонбоните в покритата с хартия за печене тава и запечете за 8-10 минути, или докато сиренето започне да се топи, а краищата на филираните бадеми - да порозовяват.
Гарнирайте всеки от запечените бонбони със свежа боровинка и листенце мента и сервирайте веднага.
Можете да поднесете бонбоните и с чаша шардоне, пино ноар или сухо шампанско – в зависимост от случая или настроението ви :)
*** Ако предпочитате бонбоните с по-силно изразен сладък вкус, поръсете пудра захар между корите, след като намажeте с масло.