Бутер кроасани за Свети Валентин с шоколад и ягоди

slide
slide
slide
slide
slide
  • Приготвяне : 35 мин
  • Подготовка: 25 мин
  • Порции : 5

Дайте своята оценка за ястието

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1
  • Празник

Ако искате да приготвите нещо романтично и вкусно за любимите си хора за Св. Валентин, или държите те да изживяват всеки един ден като празник на любовта, като се чувстват специални и обичани :) , можете да им приготвите бързите, изключително лесни и невероятни вкусни отворени кроасани от многолистно тесто с шоколад и ягоди. Денят на влюбените започва като литургично честване на един от ранните християнски светци на име Валентин. В житието на Свети Валентин от Рим се споменава, че е бил затворен за бракосъчетаването на войници, на които им е било забранено да се женят, както и за отслужване на християнски ритуали. Според легендата, по време на престоя си в затвора той успява да изцели дъщерята на тъмничаря си и преди екзекуцията си й пише писмо за сбогом, което подписва  с “Твой Валентин”. Днес, Денят на Свети Валентин е официален празник в Римокатолическата, Англиканската и Лютеранската църква. Източноправославната църква също чества Деня на Свети Валентин, макар и на 06 юли в чест на римския презвитер Свети Валентин и на 30 юли в чест на свещеномъченик Валентин, епископът на Интерамна (днешен Терни). В Бразилия, Денят на Свети Валентин се почита на 12 юни. В наши дни, размяната на 14 февруари на лакомства, картички “Валентинки” и подаръци с формата на сърце е осъвременена традиция в много страни по света :)


Съставки

Начин на приготвяне

Размразете бутер тестото (най-добре е да го прехвърлите от предната вечер в хладилника).

Загрейте предварително фурната до 200°C или 220°C с вентилатор. Застелете плитка тава с хартия за печене.

Разстелете последователно корите бутер тесто върху леко набрашнена работна повърхност и с помощта на резец изрежете сърца с размер 10-12 см.

С по-малък резец – сърце или кръг, прорежете изрязаните сърца по средата, без да изрязвате тестото до края, а само около 2/3 от него.

Прехвърлете оформените вече кроасани в покрита с хартия за печене тава и разстелете по 1 ч.л. шоколад в прорязания център на всеки от кроасаните.

Подредете върху шоколада по няколко резенчета ягоди, стремете се да не излизате от очертанията на прорязаната по средата на кроасаните форма.

Печете в предварително загрята до 200°C или 220°C фурна с вентилатор за 10-12 минути, или до златисто кафяв загар на бутер тестото.

Поръсете кроасаните с пудра захар, докато са още топли.

Поднесете веднага или до няколко часа.