Обичате ли спонтанните импровизирани събирания с приятели на по чаша вино, непринуден разговор и нещо вкусно? Аз ги обожавам! И въпреки ограниченото време, с което обикновено разполагам за подготовка, взискателността ми към менюто е сериозно завишена. Затова и най-често прибягвам до елегантни и лесни решения, който няма да оставят гостите ми равнодушни и несъмнено ще ги изкушат да опитат какво съм им приготвила. А ако успея да вмъкна и нещо ново или не съвсем стандартно като вкус - удовлетворението ми е пълно.
Бутер спиралите с аспержи и прошуто са идеалното предложение и за планирани, и за неочаквани партита и сбирки, както и за събиране в тесен сеемен кръг. Деликатната и леко опушена соленост на прошутото се допълва приятно с нежната сладост на аспержите и хрупкаво препеченото бутер тесто.
Размразете бутер тестото (най-добре като го прехвърлите от предната вечер в хладилника).
Загрейте предварително фурната до 200С.
Застелете плитка и широка тава с хартия за печене.
Измийте и подсушете аспержите и отчупете или подрежете с остър нож леко в долната им част – малко над основата. Ако аспержите са по-големи, обелете внимателно с белачка за зеленчуци от пъпките към основата.
Разбийте яйцето и водата с вилица или тел за яйца.
Разстелете бутер тестото върху леко набрашнена работна повърхност и нарежете с остър нож или нож за пица по дължина на 12 равномерни ленти.
Увийте стегнато всяко от стеблата на аспержите с лента прошуто и навийте отгоре на стегната спирала лента бутер тесто – от основата към върха.
Поставете на разстояние в застелената с хартия за печене тава.
Намажете леко всяка от спиралите с разбитото яйце и поръсете със сусам.
Печете в предварително загрята до 200С фурна около 15 минути, или до златисто кафяво.
Поднесете с пенливо бяло вино, към което можете да добавите по 2-3 ч.л. на чаша домашен сироп от бъз.
Бутер спиралите са подходящи и за закуска, или като междинно хапване.
А поднесени с дипинг сос холандез например, ви спестяват притесненията по приготвянето на предястие за специален обяд или вечеря.