Бърз шоколадов сладкиш с майонеза

slide
slide
slide
slide
slide
  • Приготвяне : 45 мин
  • Подготовка: 20 мин
  • Порции : 12

Дайте своята оценка за ястието

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1
  • Десерти

 

 

Винаги е добре да сме подготвени с резервен вариант за бърз шоколадов сладкиш, който да не отстъпва като вкус и визия на произведенията на големите майстори. И ако не ви се вярва, че без яйца и масло можете да приготвите пухкав, плътен на вкус и същевременно влажен шоколадов десерт, от който всички да поискат допълнително парченце - опитайте рецептата за бързия шоколадов кейк с майонеза Bella! Майонезата е известна на света от векове -според някои от преданията, за първи път е приготвена във Франция през 1300 година, когато в Байон, Франция е бил направен сос от яйчен жълтък и олио. От тогава насам, майонезата винаги е била считана за деликатес, който изисква изключителни кулинарни умения и търпение, за да бъде приготвен успешно в домашни условия. През 1913 година обаче, Ричард Хелманн за първи път приготвя майонеза като търговски продукт и значително облекчава живота на работещите жени :) И въпреки че не е официализарана като празник, рождената му дата - 22 юни - се отбелязва от кулинари от цял свят като ден на майонезата. Сладкишът се приготвя бързо и лесно и е изключително пухкав и с дълбок и наситен шоколадов вкус - перфектното решение за заети момичета и момчета, които биха искали да изненадат любимите хора за деня на Св. Валентин, без да губят часове в кухнята :)  


Съставки

Начин на приготвяне

Начин на приготвяне:

За глазурата:

100 г тъмен шоколад

50 г масло

Начин на приготвяне:

Загрейте предварително фурната до 180°C.

Намаслете 20-22 см форма за кекс (или друга подходяща форма за печене) и оставете настрани.

В голяма купа смесете сухите съставки.

Добавете майонезата, водата и ваниловия екстракт и разбъркайте с вилица, докато се смесят напълно – не ви е необходим миксер, продуктите се разбъркват лесно и на ръка.

Изсипете полученото тесто в намаслената форма и печете в предварително загрята до 180°С фурна в продължение на 25-30 минути, или докато забоденa в тестото клечка излезе само с няколко трохички, полепнали по нея (при лек натиск тестото трябва да се връща обратно само).

Извадете кекса от фурната и оставете да се охлади върху решетка, преди да го извадите от формата.

Междувременно, разтопете на водна баня шоколада и маслото, разбъркайте и оставете настрани за 3-4 минути леко да стегне.

Полейте или поръсете охладения кекс с шоколадовата глазура.

По избор, поръсете с шоколадови стърготини, ядлива захарна декорация, нарязани ядки или дребни плодове…