Леки, хрупкави, дискретно сладки - с въздушен крем, сочни ароматни резенчета праскови и свежа мента – предусещате ли вече вкуса на лятото? Защото чийзкейк тарталетките с бутер тесто Bella и праскови са самото му въплъщение. :)
Ако ползваме замразено бутер тесто, го размразяваме, като го прехвърляме от предната вечер в хладилника или за около 40 минути на стайна температура.
Загряваме предварително фурната на 200 С˚ или 180 С˚ с вентилатор.
Застиламе 2 плитки тави с хартия за печене и оставяме настрани (или ако ползваме 1 тава – печем тарталетките последователно, като останалото бутер тесто съхраняваме в хладилника).
Измиваме и подсушаваме прасковите и листенцата мента.
Разстиламе първия лист бутер тесто върху набрашнена работна повърхност, разточваме леко с точилка и с остър нож нарязваме на 9 еднакви правоъгълника, доколкото е възможно.
Вътре във всеки от правоъгълниците прорязваме с върха на ножа, но без да режем до края на тестото, по малки правоъгълничета, като оставяме около 1,5 см борд от всички страни.
Повтаряме и с втората кора.
Подреждаме тарталетките в предварително зaстланите с хартия за печене тави – на разстояние една от друга, намазваме с разбито яйце и поръсваме със захар.
Ако ни останат тарталетки, които не се побират в подготвените тави, съхраняваме в хладилника, без да ги мажем предварително с яйце и поръсваме със захар, а свършваме това непосредствено преди самото печене.
Печем в предварително загрята до 200 С˚ или 180 С˚ с вентилатор фурна около 10-12 минути, или до златисто.
Изваждаме готовите тарталети и оставяме да изстинат.
През това време разбиваме крем сиренето, сметаната, захарта и ванилията до гладък крем.
В отделна купа разбиваме млечната сметана до меки връхчета и на части добавяме към чийз крема, като разбъркваме със шпатула внимателно от долу нагоре до пухкав крем.
С лъжица за дозиране на кафе (или с най-обикновена лъжица, или пръсти) притискаме внимателно надолу правоъгълника в средата на всяка от тарталетките, като, ако е необходимo, прорязваме с остър нож, ако е слепнал с борда – за да си подготвим основата за крема.
Разпределяме чийзкрема между тарталетките – около 2 с.л. на тарталетка.
Преди да поднесем, нарязваме прасковите на тънки резенчета и подреждаме със застъпване по 3 върху всяка от тарталетките.
Гарнираме с листенца свежа мента и поднасяме с предпочитана гореща или студена напитка.