Нов прочит на любим традиционен десерт Приготвят се за минути, а оставят задълго усещането за гурме изживяване!
Загряваме предварително фурната на 180С или 160 градуса при фурна с вентилатор.
Застиламе дъното на две плитки тави с хартия за печене и оставяме настрани.
Разстиламе първата от корите върху равна работна повърхност, намазваме с масло и сгъваме надлъжно на две, намазваме отново с масло и отново надлъжно прегъваме на две.
Намазваме получената дълга лента с масло и вече напречно разрязваме на две през средата.
Навиваме всяка от половинките на фунийка и с четката от маслото намазваме отгоре с вода, за да останат фунийките хрупкави.
Повтаряме с останалите кори и подреждаме шахматно, като се стараем завития край да остава отдолу, в покритите с хартия за печене тави.
Печем в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна 8-12 минути, или до златисто.
Изваждаме от фурната и оставяме да се охладят върху решетка.
Освобождаваме от металните форми и оставяме да се охладят напълно.
Приготвяме пудинга според инструкциите на опаковката, като го сгъстяваме с една идея повече.
Отстраняваме от огъня, добавяме белия шоколад, маслото и ванилията и разбъркваме, докато шоколадът и маслото се разтопят напълно.
Оставяме крема да се охлади напълно, като разбъркваме от време на време, за да не хваща коричка, или покриваме плътно по повърхността на крема със свежо фолио.
Приготвяме сиропа, като в малък съд кипваме водата, захарта и резенчетата лимон, намаляваме огъня и оставяме сиропа да къкри на тих огън, докато се редуцира почти наполовина – около 8-10 минути.
Отстраняваме от огъня, добавяме меда и ванилията, разбъркваме, докато медът се разтвори напълно и оставяме настрани.
Можем да приготвим всички компоненти от предния ден, като съхраняваме фунийките в плътно затворен контейнер, а крема и сиропа - в хладилника.
Разбиваме млечната сметана с фикса и ванилията докато започнат да се образуват остри връхчета.
Поставяме всяка от фунийките в по-дълбока чаша, с пош и накрайник пълним със студения крем (без да ги препълваме) и подреждаме легнали шахматно в плитък и широк съд (тава или поднос).
Преди да поднесем, поливаме леко със сироп всяка от фунийките с лъжица, с пош и накрайник декорираме със сметана и поръсваме със счукан шамфъстък (или ядки по избор).
Поднасяме със силно кафе или напитка по избор :)