Хрупкави кошнички с рататуй

slide
slide
slide
slide
slide
slide
  • Приготвяне : 50 мин
  • Порции : 12

Дайте своята оценка за ястието

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1
  • Вечеря

Рататуй най-общо казано е френският еквивалент на българския гювеч. Колкото французи попитате за рецепта, толкова различни идеи ще съберете, особено когато става въпрос за подправките. Можем все пак да обобщим, че най-често се приготвя от патладжани, тиквички, чушки, лук, подправки и така любимия в провансалската кухня чесън. За да не поднасяте на гостите си рататуй наподобяващ все яхния или гювеч ви предлагам този “парти” вариант на рататуй, поднесен в хрупкава кошничка. Самите кошнички се приготвят бързо и за тях са ви необходими само 3 листа точени кори BELLA и малко разтопено масло. И така, пускайте някой френски шансон, налейте си чаша провансалско розе и да влизаме в кухнята! Ще бъде забавно!


Съставки

Начин на приготвяне

Зеленчуците се нарязват на тънки шайби, като патладжанът се поръсва със сол и се оставя за 15-20 минути да може горчилката да излезе.

След това патладжанът се измива и се нарежда върху хартия за печене, като се намазва със зехтин. Пече се докато омекне и стане златист в предварително загрята фурна на 180 градуса. След това се оставя да изстине.

После всички зеленчуци се нареждат в намаслена тавичка за печене. Към тях се добавя чесън и сол и се заливат с настърганите домати и мащерката. Отгоре се добавя струйка зехтин.

Ратауят се пече около 20-25 минути в нагрята фурна на 180 градуса.

През това време се приготвят хрупкавите кошнички. Маслото се разтопява и с него се намазват корите за баница. 3-те листа се слагат един върху друг и се нарязват на 12 парчета.

Така получените правоъгълници се притискат във формички за печене на мъфини.

Пекат се между 5 и 10 минути докато станат златисти е загрята фурна на 180 градуса. Във всяка кошничка се слага от рататуя и малко стръкче мащерка. Може да поднесете с охладено френско розе.