В случай, че ви се хапва сочен и хрупкав десерт, имаме малко по-нестандартно предложение за вас. Рецептата е комбинация от вкусове, напомнящи за сладката баница на баба и перфектния кекс на мама.
Съставки
Начин на приготвяне
Включваме фурната на 200°С или 180°С с вентилатор.
Намазваме обилно форма за кекс с разтопено масло.
Поставяме първата кора над формата за кекс, пробиваме в средата - където е тубата на формата - притискаме кората - да покрие дъното и стените на формата и поръсваме с масло.
Повтаряме със следващата кора, като я поставяме перпендикулярно на първата и отново поръсваме с масло.
Повтаряме и с остaналите кори, като краищата на корите трябва да висят извън формата.
Разбиваме рикотата, захарта, яйцата и ванилията до гладък крем.
Добавяме стафидите, ядките, от които отделяме 1-2 с.л. за поръсване, и настърганата кора от лимон и разбъркваме.
Изсипваме сместа във формата и покриваме с висящите краища на корите.
С остър нож пробождаме на 10-12 места дълбоко в сместа и поливаме с останалото разтопено масло.
Печем в предварително загрята до 200°С или 180°С с вентилатор фурна 40-45 минути, като след 30-тата минута покриваме с алуминиево фолио, за да не прегаря.
Изваждаме от фурната и оставяме за поне 2 часа да се охлажда върху решетка, преди да обърнем формата.
Обръщаме върху поднос и поръсваме с разтопения мед и заделените за поръсване ядки.
Нарязваме с остър нож и поднасяме поръсен с допълнително мед, по избор.