Кекс с точени кори, рикота и стафиди

slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
  • Приготвяне : 45 мин
  • Подготовка: 15 мин
  • Порции : 10

Дайте своята оценка за ястието

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1
  • Десерти

В случай, че ви се хапва сочен и хрупкав десерт, имаме малко по-нестандартно предложение за вас. Рецептата е комбинация от вкусове, напомнящи за сладката баница на баба и перфектния кекс на мама.


Съставки

Начин на приготвяне

Включваме фурната на 200°С или 180°С с вентилатор.

Намазваме обилно форма за кекс с разтопено масло.

Поставяме първата кора над формата за кекс, пробиваме в средата - където е тубата на формата - притискаме кората - да покрие дъното и стените на формата и поръсваме с масло.

Повтаряме със следващата кора, като я поставяме перпендикулярно на първата и отново поръсваме с масло.

Повтаряме и с остaналите кори, като краищата на корите трябва да висят извън формата.

Разбиваме рикотата, захарта, яйцата и ванилията до гладък крем.

Добавяме стафидите, ядките, от които отделяме 1-2 с.л. за поръсване, и настърганата кора от лимон и разбъркваме.

Изсипваме сместа във формата и покриваме с висящите краища на корите.

С остър нож пробождаме на 10-12 места дълбоко в сместа и поливаме с останалото разтопено масло.

Печем в предварително загрята до 200°С или 180°С с вентилатор фурна 40-45 минути, като след 30-тата минута покриваме с алуминиево фолио, за да не прегаря.

Изваждаме от фурната и оставяме за поне 2 часа да се охлажда върху решетка, преди да обърнем формата.

Обръщаме върху поднос и поръсваме с разтопения мед и заделените за поръсване ядки.

Нарязваме с остър нож и поднасяме поръсен с допълнително мед, по избор.