Коледна торта Полено

slide
slide
slide
slide
slide
slide
  • Приготвяне : 25 мин
  • Подготовка: 30 мин
  • Порции : 12

Дайте своята оценка за ястието

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1
  • Празник

В сладкишите с история винаги има нещо специално и магическо. Коледното пънче (Buch de Noël, fr. Bûche de Noël) е традиционна френска торта под форма на дърво, което обикновено се завива като руло. Най-често се изработва от пандишпан, крем и се украсява с фигурки от марципан, целувчени гъбки и пудра захар, която символизира снега. Глазурата на тортата трябва да е напукана и да наподобява дървесна кора. Историята на коледното пънче ни връща далеч в средновековна Франция. Още в 12 век се появява традицията цялото семейство да се събере в двора на къщата около коледното дърво (по онова време най-вече черешово). Главата на семейството е поливал дървото с вино и масло, а девойките са го запалвали с останали от предната година, полуизгорели клонки. Хората са вярвали, че запазвайки ги, както и част от пепелта, ще се предпазят от злото. Това е бил хитър, измамен трик дяволът да бъде държан далеч от къщи през цялата година. Всеки, който е участвал в запалването на дървото е трябвало да бъде с чисти ръце. Другата страна на историята е, че в бедни и тежки времена най-добър подарък от съседа е било голямо парче дърво. Дарът е не само практичен, но и директно свързан с празника. Каква Коледа би била без топлина и светлина? Без уют? И у нас Бъдникът гори в огнището през цялата нощ на Бъдни вечер, символизирайки раждането на малкия Исус и новото Слънце. Първият къшей обреден хляб се нарича на Божията Майка и с чаша червено вино се оставя през цялата нощ, за да могат душите на починалите ни близки да ни гостуват. Разбира се, запалването на Коледното дърво във Франция в течение на времето вече не е така актуално, но традицията е запазена. От 19 век на трапезата на хората се появява сладък и вкусен символ, наподобяващ дървесно пънче. Вариантите са много, рецептите стотици. Днес ви представяме един от тях. Начинът на приготвяне е много лесен, а вкусът великолепен! Точно този вид торта французите правят с изпечени на дълги пръчици целувчено, кроасаново или маслено тесто. Събрани заедно тези пръчици наподобяват сноп сухи клонки. Ние избрахме един руски вариант (торта Полено), който вече ни е любим. Ще се радваме да се хареса и на вас. Желаем на всички светли, уютни и весели празници!  


Съставки

Начин на приготвяне

Загрейте фурната на 180° и покрийте тавата с хартия за печене.

Нарежете бутер тестото на ленти с желана от вас големина. Например 20 x 1,5см.

Подредете ги в тавата и изпечете до златисто за около 20-25 мин.

Разбийте добре маслото с миксер докато стане на пухкав бял крем.

Прибавете кондензираното мляко и ванилията.

Разбийте отново за кратко, колкото да се смесят съставките.

Върху работния плот поставете няколко ката найлоново фолио.

Върху него намажете малко от крема и сложете няколко изпечени пръчици бутер тесто.

Покрийте с крем и поръсете с какао.

В същата последователност бутер тесто-крем-какао наредете тортата докато свършат продуктите.

За край оставете малко крем за измазване на сладкиша.

Сами изберете формата на тортата.

Може да я направите кръгла или дори съвсем квадратна.

След като измажете тортата с крем я увийте във фолиото и загладете с ръце.

Приберете в хладилника за 12 часа.

Развийте я от фолиото и поставете в чиния.

Покрийте с шоколад или бадеми. Поръсете с какао и сервирайте.

Тортата е най-вкусна на стайна температура.

Нарежете я докато е още студена.

Така парчетата ще са равни и правилни, но ги оставете да отдъхнат за 30 мин. преди да ги сервирате.

Да ви е сладко!