Един от първите ми спомени за занимания като дете в кухнята е как точим с баба ми юфка… И до днес виждам огромните и съвършено кръгли и фини кори, които тя точеше и оставяше да се диплят като балдахин надолу от масата, въпреки упоритото ми старание да точа и аз до нея моята си кора с молив - на същата маса. Неволно примижавам при спомена за яркото обедно слънце, под което разстилахме върху снежно бял чаршаф готовите вече кори да “позавехнат”. Усещам отново и мириса на запечената домашна юфка в селската фурна, където носехме привечер изсъхналите вече кори да се пекат - и в съзнанието ми изплуват безброй вкусни и уютни спомени от щастливото ми детство… Затова и често поднасям вкъщи лакомства с юфка, която обикновено приготвям за по-бързо и лесно от готови фини кори :)
Загрeйте предварително фурната на 180°C или 160°C с вентилатор. Намаслете дъното и стените на форма за печене с вместимост 2 – 2.5 литра и оставете настрани.
Застелете дъното на плитка тава с хартия за печене. Разтопете маслото и оставете да се поохлади.
Разстелете първия лист фини кори директно върху покритата с хартия тава и поръсете равномерно с масло с помощта на четка. Повторете и с останалите кори като поръсите всяка равномерно с масло.
Печете в предварително загрята до 180°C или 160°C с вентилатор фурна около 20-25 минути, или до златисто, като внимавате да не ги препечете.
Извадете от фурната, оставете да се охладят и начупете на парченца с размерите на домашна юфка.
Междувременно, разбийте яйцата с миксер на средна скорост за 3-4 минути или докато почти утроят обема си.
Добавете постепенно кафявата захар и разбийте за още 7-8 минути до пухкав крем.
Добавете млякото и ванилията и разбъркайте до пълното им усвояване.
В подходящ съд карамелизирайте захарта. Внимавайте да не прегори.
Изсипете внимателно карамела на дъното на подготвената форма за печене.
Поръсете с около 1/3 (100-150 г) от приготвената вече юфка и внимателно долейте с разбитата млечно-яйчена смес.
*** Съхранявайте останалата част от юфката в плътно затворен съд.
Печете на водна баня в загрята до 180°C или 160°C фурна с вентилатор, около 45 минути, като към края можете да покриете баницата с алуминиево фолио, за да не прегаря.
Извадете и оставете да се охлади на стайна температура. Обърнете баницата в по-дълбока тортена чиния и съхранявайте в хладилник до сервиране.