Никулденски бутер хапки с пушена сьомга

slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
  • Приготвяне : 35 мин
  • Порции : 6

Дайте своята оценка за ястието

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1
  • Празник

По традиция за Никулден на трапезата се поднасят ястия с риба, най-често рибник - пълнен шаран с ориз и орехи, приготвен в тесто… Но ако и за вас в забързаното ежедневие времето е дефицит, а ви се иска да почетете традицията и да зарадвате семейството или гостите си с празнично рибно ястие, аз ви предлагам елегантно и вкусно решение! Кокетните хапки със запечено до златиста хрупкава коричка бутер тесто и фино пушено филе от сьомга са радост за очите и небцето.


Съставки

Начин на приготвяне

Размразете бутер тестото (най-добре, като го прехвърлите от предната вечер в хладилника).

Загрейте предварително фурната до 200°C или 220°С с вентилатор.

Застелете плитка тава с хартия за печене.

Разбийте яйцето и водата.

Овкусете кремa сиренето със сол и пипер на вкус, добавете няколко капки лимонов сок и ситно нарязан копър и разбъркайте до хомогенна смес.

Разстелете бутер тестото върху леко набрашнена работна повърхност и с помощта на резец изрежете четен брой рибки.

В половината от рибките изрежете център с по-малък резец – кръг, овал или друга подходяща форма.

Намажете целите рибки с разбито яйце и наложете отгоре рибките с изрязан център.

Подредете на разстояние в застланата с хартия за печене тава и печете в предварително загрята до 200°С или 220°С фурна с вентилатор за 10-15 минути, или докато бутер тестото се разлисти и се запече до златисто.

Извадете от фурната и оставете да се охладят върху решетка.

С помощта на пош и накрайник (или коктейлна лъжичка) шприцовайте крема сирене във всяка от рибките.

Нарежете пушеното филе от сьомга на дълги ленти с ширина 2-3 сантиметра, навийте на руло и оформете като розички.

Гарнирайте всяка от рибките с филе от сьомга и стръкче пресен копър.

Поднесете като предястие или коктейлни хапки със сухо бяло вино.