В касерола сложете захарта, водата и глюкозата. Добавете пръчките канела, карамфила и лимоновия сок и кора. Загрейте на средно силен огън и оставете да ври за 2-3 минути, докато захарта се разтвори напълно. Свалете съда от котлона и охладете сиропа.
Смелете ядките в кухненски блендер до получаването на фини трохи.
Прехвърлете ядките в купа и подправете с канела и смлян карамфил.
Разтопете маслото на слаб огън.
Върху кухнеския плот сложете една кора, поръсете с малко от разтопеното масло и покрийте с втора кора. Намаслете и нея и покрийте равномерно с 2-3 с.л. от смлените ядки.
Поставете в средата 2 шишчета или китайски пръчици, прегънете корите на две и развийте на не много стегнато руло.
Отвън на вътре избутайте кората от двете страни, за да се нагъне и събере леко, и извадете шишчетата.
Внимателно прехвърлете корите в намазана с масло тава за печене с размери 30 на 40 см. Повторете докато запълните съда за печене.
С остър нож нарежете баклавата на парчета и полейте с останалото масло.
Печете 60 минути в предварително загрята до 160 градуса фурна.
Извадете баклавата от фурната и веднага полейте със сиропа. Оставете за поне 2 часа, за да се напои добре и сервирайте поръсена със ситно нарязан шам фъстък .