Орехов сладкиш с фини кори

slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
  • Приготвяне : 45 мин
  • Порции : 12

Дайте своята оценка за ястието

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1
  • Десерти

 

 

Винаги съм смятала, че сладките десерти с много ядки като орехи, шамфъстък, обвити с фини кори и поляти с обилно количество захарен сироп са познати по балканските ширини като средиземноморска кухня. Под средиземноморска кухня визирам турска и гръцка в случая. Този десерт - съчетава точно всичко описано по-горе, с изключение на сладкия сироп, който ни спестява излишни калории. По произход е роден в близката за нас Гърция, но пък аз прибавих още няколко щриха, така че да го направя интернационален. Орехите в случая преобладават, но добавих и бадеми. Съчетанието на два вида ядки е още по-вълнуващо и разгръщащо ароматите. Можете да ползвате и американски орехи, но при наличието на толкова вкусни български орехи, не ви съветвам да ги заменяте с други. Десертът е превъзходен, защото става сочен отвътре и обвит с хрупкава коричка отвън. И повярвайте ми, не си правете експерименти да пропускате корите. Точно в тях се крие тайната на изненадващия вкус, покрити с масло. Ако се чудете какво да направите само след няколко дни и да изненадатe половинката за Свети Валентин, определено този десерт си заслужава дори и без да съдържа шоколад. Ако той или тя е любител на вкусните сладкиши с ядки, сигурна съм, че ще впечатлите партньора. А нали това е любовта? Споделените мигове и усещания.

 


Съставки

Начин на приготвяне

За да направите сладкиша, е добре да приготвите сместа предварително от предната вечер. Самото тесто става плътно, ароматно и страхотно ухаещо от подправките и рома.

В купа се смесват мекото масло, захарта, фино смлените орехи и бадеми и се разбиват с миксер докато сместа стане кремообразна. Добавете яйцата едно по едно като след всяко сместа се разбива хубаво. Добавя се ромът. Прибавят се подправките – карамфилът, индийското орехче, канелата. Накрая се изсипва брашното и се разбърква с дървена лъжица. Купата се покрива със стреч фолио и се оставя в хладилник за една нощ.

Ако не ви се чака толкова, можете да сложите 1 ½ ч.л. бакпулвер заедно с брашното. Охладете все пак за час.

Отворете корите, намажете с масло форма за печене или тава за пай, кейк или с каквото разполагате около 24-26 см диаметър. Сложете 1 кора така че краищата ѝ да стърчат навън, намажете с масло горната част. Сложете още една, така че краищата ѝ да са разместени спрямо първата, леко на диагонал. Целта е при загръщането след това сместа да покрие навсякъде. Ползвайте всичките 5 кори като намазвате всяка с масло.

Извадете сместа по-рано от хладилника, сложете я във формата и загладете отгоре. Тъй като маслото е стегнало в хладилника е добре да извадите сместа по-рано, за да се отпусне. Отгоре покрийте с краищата на корите и намажете с масло.

Печете около 45 минути в предварително загрята фурна на 170°С. Ако желаете да добавите и бадеми, разтопете малко масло и разбъркайте с бадемите. Сложете ги 5 минути преди да извадите сладкиша.

Оставете да се охлади напълно. Разрежете и сервирайте с пудра захар. Можете да добавите и мед, ако обичате .