Единственото нещо по-вкусно от овчарски пай е овчарски пай в многолистно тесто :) А поднесен като индивидуални мини пайчета, е абсолютно неустоим!! Проверено!!
Ако ползваме замразено бутер тесто, размразяваме, като го прехвърляме от предната вечер в хладилника или за около 40 минути на стайна температура.
Загряваме предварително фурната на 200С или 180С с вентилатор.
Намасляваме форма за мъфини и оставяме настрани.
Загряваме зехтина в тиган с тежко дъно, добавяме каймата и разбъркваме, докато се пръсне на малки бучки.
Добавяме подправките, лука и моркова и разбъркваме.
Добавяме соса Уорчестър, доматите, виното и бульона – разбъркваме и оставяме за да къкри за 7-8 до 10 минути, или докато остане почти само на мазнина.
Отстраняваме и оставяме да се поохлади.
Междувременно, сваряваме обелените и нарязани на едро картофи, пюрираме, добавяме жълтъците, маслото, сметаната и подправките и разбъркваме до пухкаво пюре.
Добавяме настъргания пармезан и отново разбъркваме.
Разстиламе всеки от листовете бутер тесто върху набрашнена работна повърхност, разточваме леко и с кръгъл резец за бисквитки, чаша или чинийка и нож за равиоли или пица изрязваме 12 кръга с диаметър 8-10 см.
Поставяме кръгчетата бутер тесто в намаслената форма за мъфини и с лъжица за сладолед или супена лъжица разпределяме плънката, като пълним окло 2/3 от формите.
Покриваме с помощта на лъжица за сладолед, супена лъжица или пош и накрайник с картофено пюре, като добре покриваме ръба на кошничките от бутер тесто.
Поръсваме със сол и пипер и настърган пармезан.
Печем в предварително загрята до 200С или 180С фурна с вентилатор 20 минути.
Изваждаме от фурната и оставяме за 3-4 минути върху решетка, след което изваждаме пайчетата от формата. Поднасяме веднага :)
Хрупкавата многолистна коричка се допълва вкусово перфектно от ароматната плънка и пухкавото пюре! Сервираме с кисело мляко, предпочитано червено вино или домашна лимонада - според сезона и случая ;) По това време на годината перфектно биха се допълвали и с греяно ароматно вино!