Пататник с точени кори

slide
slide
slide
slide
  • Приготвяне : 60 мин

Дайте своята оценка за ястието

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 (5.0 / 5)
  • Обяд

Родопите са мистична планина, която и до днес владее въображението на жителите и посетителите си не само с магнетичната си природа, древни тайни, забулени в митове и предания, но и с легендарната си кухня. Едно от традиционните родопски ястия е „Пататникът“- известен в някои райони и като „Патетник“, според местното наименование за картофите - патати или патети. И тъй като много обичам рецепти с история, ми се искаше да попадна на красиво предание за корените на това уникално българско ястие, които да се простират до Орфей и Евредика, но уви – пататникът е по-скоро рожба на нелекия живот в Родопите, а не на древни романтични или страховити истории. Хората от планината са били подтикнати от трудното си ежедневие да сътворят от простичките и достъпни за региона продукти гозба, с която дните им да се преглъщат по-леко и животът им да е по-вкусен… Удивително е как народният гений е съумял от несгодите и недоимъка да сътвори този уникален кулинарен шедьовър! Пататникът е ястие, което се приготвя на тиган, в тава върху печка с дърва или във фурна от настъргани картофи, лук, сирене, яйца и джоджен, като майсторлъкът е основно в печенето – трябва да е на бавен огън, за да не останат картофите сурови – и да е с хрупкава коричка. Може да бъде запечен в тесто или точени кори, като някои от продуктите могат да се пропуснат или заменят – вместо яйца и сирене, да се приготви с кашкавал, или да се добави и магданоз… Приготвено без кори – ястието се нарича „Гол пататник“, а приготвено с гъби – „Горски пататник“.  Съществува дори и рецепта за „Варен патаник“, но майсторите му усърдно я крият и отказват да я споделят с останалия свят :)  Вижте също Бонбони от точени кори с Бри и боровинки Хрупкави кошнички с рататуй Английска закуска в “джобчета”


Съставки

Начин на приготвяне

В голяма купа смесете едро настърганите картофи с настърганото сирене, кашкавала, яйцата, солта, пипера, джоджена и магданоза и разбъркайте.

Намажете тиган с тежко дъно с част от маслото.

Покрийте добре дъното на тигана с 4 от точените кори, като оставяте част от корите да висят извън тигана и намажете с масло.

Изсипете плънката и притиснете, за да се оформи. Поръсете с масло.

Покрийте плънката с останалите 2 кори, завийте с оставените да висят извън тигана кори и намажете с масло.

Загрейте котлона на средно-ниска степен: на степен 5 или 6 от 10 степени (или 2 от 4).

Похлупете тигана с капак или друг по-голям съд и запечете на котлона за около час или до златисто кафяво.

Отстранете капака и обърнете пататника в плитка голяма чиния.

С приплъзване върнете пататника внимателно обратно в тигана, за да се запече и от другата страна, без да покривате този път с капак – за по-хрупкава коричка.

След като пататникът е готов, оставете леко да поизстине и поднесете с айрян или кисело мляко.