Този невероятен десерт е едно цветно вълшебство, с което да изненадате всички у дома или просто да се поглезите в топлите летни следобеди.
Измиваме и почистваме черешите от костилките.
Загряваме леко конфитюра и отливаме в купичка соса (отделяме от плодовете).
Приготвяме си ментовото песто като пасираме заедно измитата мента с ореховото олио.
Приготвяме си и балсамовият сос като редуцираме балсамовият оцет на половина в касерола на среден огън, след което добавяме към него ореховото олио, меда и бъркаме постоянно, докато се получи гъст и гладък сос.
Ароматизираме го с бадемова есенция на вкус (1 или 2 капки).
Заемаме се с направата на пицата:
От готовият цял лист тесто изрязваме 2 кръга, всеки с диаметър 24 см, които поставяме върху застлана с хартия за печене и леко поръсена с брашно тава.
На 2 см от края на всеки кръг редим като наниз черешки и разполовени топчета моцарела, след което загъваме края на тестото над тях и притискаме, така че да се получи красиво ръбче.
Поръсваме вътрешността на всеки така оформен кръг със смлените бадеми, над тях разпределяме равномерно сиренето Котидж, поръсваме с кафявата захар и тук-там от ментовото песто.
Подреждаме половината от останалата Моцарела и по 5-6 разполовени черешки.
Намазваме ръбчето на пиците с разбитото с орехово олио яйце и печем до полуготовност (до леко порозовяване на ръбчето).
Изваждаме от фурната, бързо накапваме на няколко места плодовете от конфитюра, нахвърляме останалата моцарела и поръсваме с филираните бадеми.
Връщаме във фурната и допичаме до готовност.
Преди поднасяне топваме цели, обезкостени черешки в соса от конфитюра и ги подреждаме върху топлата пица.
Гарнираме с листенца свежа мента и поръсваме с балсамов сос.
Сервираме на масата по желание и купичка с цедено мляко, полято с течен, пчелен мед.