Ако сте почитатели на традиционната българска баница с тиква трябва да пробвате бързия и невероятно вкусен вариант на тиквеник с бутер тесто. Рецептата е лесна за приготвяне и към класическата плънка можете да добавяте сушени плодове, локум или нарязана на дребни кубчета ябълка, така че всеки път тиквеникът ви да има нов, но все така завладяващо неустоим вкус :) Вижте също: Пататник с точени кори Камембер, запечен в хрупкава бутер коричка Бутер круши със стафиди и бадеми
Размразете бутер тестото (най-добре го прехвърлете от предната вечер в хладилника).
Загрейте предварително фурната до 200°C.
Разбийте яйцето и водата с вилица или тел за яйца.
Застелете дъното на тава 24х20 см с хартия за печене.
В тиган с тежко дъно запържете на средно силен огън зехтина, настърганата тиква и захарта, докато водата се изпари напълно.
Отстранете и оставете сместа да се охлади.
Добавете орехите и подправките и разбъркайте.
Поставете първата кора в покритата с хартия за печене тава, изсипете отгоре охладената плънка и разстелете на равномерен слой.
Покрийте с втората кора, намажете с разбитото яйца и поръсете обилно с кафява захар.
С остър нож нарежете на квадрати или правоъгълници.
Печете в предварително загрята до 220°C или 200°C с вентилатор фурна 20-25 минути, или до златисто-кафяво.
Извадете от фурната и оставете да се охлади, преди да сервирате.