Тиквеник с бутер тесто

slide
slide
slide
slide
slide
  • Приготвяне : 70 мин
  • Подготовка: 25 мин
  • Порции : 9

Дайте своята оценка за ястието

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1
  • Десерти

Ако сте почитатели на традиционната българска баница с тиква  трябва да пробвате бързия и невероятно вкусен вариант на тиквеник с бутер тесто. Рецептата е лесна за приготвяне и към класическата плънка можете да добавяте сушени плодове, локум или нарязана на дребни кубчета ябълка, така че всеки път тиквеникът ви да има нов, но все така завладяващо неустоим вкус :) Вижте също: Пататник с точени кори  Камембер, запечен в хрупкава бутер коричка  Бутер круши със стафиди и бадеми 


Съставки

Начин на приготвяне

Размразете бутер тестото (най-добре го прехвърлете от предната вечер в хладилника).

Загрейте предварително фурната до 200°C.

Разбийте яйцето и водата с вилица или тел за яйца.

Застелете дъното на тава 24х20 см с хартия за печене.

В тиган с тежко дъно запържете на средно силен огън зехтина, настърганата тиква и захарта, докато водата се изпари напълно.

Отстранете и оставете сместа да се охлади.

Добавете орехите и подправките и разбъркайте.

Поставете първата кора в покритата с хартия за печене тава, изсипете отгоре охладената плънка и разстелете на равномерен слой.

Покрийте с втората кора, намажете с разбитото яйца и поръсете обилно с кафява захар.

С остър нож нарежете на квадрати или правоъгълници.

Печете в предварително загрята до 220°C или 200°C с вентилатор фурна 20-25 минути, или до златисто-кафяво.

Извадете от фурната и оставете да се охлади, преди да сервирате.