Турски бюрек с точени кори и богата плънка

slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
  • Приготвяне : 45 мин
  • Подготовка: 20 мин
  • Порции : 8

Дайте своята оценка за ястието

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 (3.9 / 5)
  • Закуска

Пухкав, сочен и невероятно пищен на вкус бюрек, който можем да приготвим бързо и лесно с готови кори и да изненадаме приятно цялото семейство за закуска, или да поднесем като предястие или дори семеен обяд или вечеря :)


Съставки

Начин на приготвяне

Загряваме предварително фурната до 200С или 180С с вентилатор.

Покриваме дъното и стените на правоъгълна тава с размери 30-35 на 20-25 см с хартия за печене.

Разделяме корите на 3 равни части ( по 4 или 5 листа).

Разстиламе първата кора върху работна дъска или хартия за печене и намазваме с разтопено масло.

Покриваме със следващата кора и отново намазваме – и така, докато първата група кори свършат.

Поръсваме със ситно нарязания спанак и натрошеното сирене.

Покриваме с първата кора от втората купчинка, намазваме с разтопено масло и повтаряме с останалите кори от втората част.

Поръсваме с нарязаната на дребни кубчета шунка и настъргания кашкавал.

Покриваме с първата кора от последната част, намазваме с масло и повтаряме с останалите кори.

Прегъваме около 3-4 см от корите откъм късата страна навътре и с помощта на дълъг и широк нож (ножът за хляб е идеален) прегъваме корите с плънката през средата, като първоначално подгънатият ръб похлупва долния край на корите.

Прехвърляме с приплъзване прегънатия бюрек в покритата с хартия за печене тава и с остър нож разрязваме до долу – първо на кръст (през средата), а след това и по диагоналите – да се получат 8 еднакви триъгълника.

Намазваме обилно с останалото масло и поливаме по разрезите.

Разбиваме газираната вода и яйцата и поливаме равномерно бюрека.

Намазваме с разбития жълтък и поръсваме всеки от триъгълниците, като ги редуваме – един триъгълник с бял сусам, един с черен сусам (или маково семе).

Печем в предварително загрята до 200С или 180С с вентилатор фурна около 40-45 минути, като след 20-тата минута, ако е необходимо, покриваме с алуминиево фолио или хартия за печене, за да не прегаря.

Поднасяме бюрека веднага – с айрян или кисело мляко. ... но и студен, ако оцелее, докато изстине, е невероятно вкусен :)