Апетитни, кокетни и лесни за приготвяне зеленчукови банички, които в изобилстващия от зеленчуци летен сезон могат да се превърнат в безспорен хит в менюто на всяка домакиня!
Загряваме предварително фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Застиламе дъното на 2 плитки тави с хартия за печене.
Измиваме, подсушваме върху кухненска хартия и нарязваме патладжана на кръгчета и изкисваме за 10-ина минути в подсолена вода, докато нарежем останалите зеленчуци.
Измиваме, подсушваме върху кухненска хартия и нарязваме тиквичките на кубчета.
Обелваме (или измиваме и подсушаваме върху кухненска хартия) и нарязваме на кубчета гъбите.
Измиваме, подсушваме върху кухненска хартия и нарязваме на кубчета и морковите.
Подсушваме върху кухненска хартия накиснатия в подсолена вода патладжан и нарязваме на кубчета.
Смесваме нарязаните на кубчета зеленчуци и гъбите и овкусяваме с 2-3 с.л. зехтин, пресования чесън, солата и пипера.
Изсипваме в едната от покритите с хартия за печене тави и разстиламе на тънък равномерен слой.
Запичаме в загрятатa на 180С или 160С с вентилатор фурна 25-30 минути, като от време на време разбъркваме.
Изваждаме от фурната, добавяме копъра и магданоза и разбъркваме, докато се смесят.
Разделяме плънката на 6 равни части и оставяме да се охлади.
Покриваме корите за баница с хартия за печене и поставяме върху нея влажна кърпа, за да не изсъхват.
Намазваме първата кора със зехтин, покриваме с втората и отново намазваме леко със зехтин, след което с лъжица подреждаме първата част от плънката надлъжно в края по дългата страна на корите.
Завиваме на стегнато руло, намазваме с разтопено масло рулото и завиваме на стегнато охлювче.
Прехвърляме в покритата с хартия за печене тава – ако е необходимо, фиксираме в края с клечка за зъби, за да не се разтваря охлювчето при печенето – и поръсваме със сусам. Повтаряме с останалите кори и плънката.
Печем баничките в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна 35-40 минути, като на финала покриваме с алуминиево фолио, ако е необходимо, за да не прегарят.
Поднасяме с кисело мляко, айрян или предпочитана напитка като предястие, лек обяд или вечеря.