Днешното предложение е едно леко предястие или основно ястие за топлите горещи вечери, които прекарвате на верандата с приятели. Използвах фини точени кори за основата, за да бъде хрупкава и лека. В случая приготвих със сезонни зеленчуци – аспержи и тиквички, допълних със сирена и подправки и се получи неустоимо предложение. Поднесете с охладено бяло вино и се радвайте на усмивките на хората около вас. Консумирайте за следобеден брънч или лека закуска преди вечеря. Пасва идеално с охладено бяло вино!
За да приготвите тартата, първо се заемете със зеленчуците. Измийте тиквичките, нарежете ги на еднакви по големина кръгчета, измийте и почистете аспержите и ги разполовете през средата. Загрейте тиган с оребрено дъно или скара и запечете зеленчуците за кратко от двете страни. Оставете ги на страна.
За да приготвите тартата, извадете фините кори от опаковката. Вземете правоъгълна тавичка с размери 15х25 см, постелете с пекарска хартия. Сложете 1 лист от корите на дъното, като сложите малко олио с помощта на четка. Поръсете с галета, за да не залепват една за друга и да останат хрупкави. Краищата на корите подвийте навън, така че да се образува бордюрче, за да може да се напълни сместа.
Разбийте яйцата в купа с помощта на бъркалка, добавете крема сиренето и половината от натрошеното сирене. Нарежете подправките на ситно, сложете малко сол, черен пипер и разбъркайте. Изсипете сместа в тавичката, отгоре сложете зеленчуците. Поръсете отново с билки и черен пипер, добавете останалата част от сиренето, нарязано на кубчета. Намажете горната част на фините кори с малко олио за блясък и хрупкавост.
Включете фурната на 180 С и печете до зачервяване на краищата на тартата. Извадете от фурната, оставете да се охлади и поръсете с босилек.