Крок мосю с добруджанска луканка „Орехите“

slide
  • Приготвяне : 25 мин
  • Подготовка: 10 мин
  • Порции : 3

Дайте своята оценка за ястието

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 (5.0 / 5)
  • Обяд

Френски сандвич, но с пикантно намигване по български – това е нашето крок мосю с добруджанска луканка „Орехите“. Съвършеният сандвич за късна закуска през почивните дни. Ще ви трябва малко повече от половин час да го приготвите и определено няма да искате да бързате, когато си го хапвате, защото всяка хапка е несравнимо удоволствие. Поднесете го с пресни зеленчуци или бърза зелена салата. Може би и чаша айрян, за да стане българското намигване още по-отчетливо.


Съставки

Начин на приготвяне

  1.  В тава, покрита с хартия за печене, подредете филийките хляб и ги запечете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 5-6 минути.
  2.  През това време нарежете добруджанската луканка "Орехите". От сиренето чедър отрежете 9 тънки парчета.
  3.  Извадете запечения хляб и 3 от филийките намажете с масло, след което с горчица. Върху тях разпределете добруджанската луканка "Орехите" и по 3 парчета от сиренето чедър. Захлупете с другите филийки и върнете така получените сандвичи в тавата. Всеки сандвич залейте със сос Бешамел, настържете отгоре останалото сирене чедър и запечете на 180 градуса до златист загар.
За соса Бешамел
  1.  В касерола разтопете маслото на ниска температура и прибавете брашното. Запържете го докато придобие тъмножълт цвят, след което на тънка струя при непрекъснато бъркане налейте прясното мляко. Овкусете със сол, черен пипер и индийско орехче.
  2.  Бъркайте непрекъснато, след като заври и щом сосът започне да се сгъстява, дръпнете от котлона и прибавете настъргания чедър. Оставете встрани да се охлади леко.