Креатопита – гръцки пай с месо и точени кори

slide
slide
slide
slide
slide
slide

Дайте своята оценка за ястието

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 (5.0 / 5)
  • Обяд

Креатопита е популярна гръцка баница или пай с нарязано на кубчета агнешко месо - задушено с лук, домати, ориз или картофи, твърдо сирене - подправено с типични средиземноморски подправки и завито в кори за баница.


Съставки

Начин на приготвяне

Начин на приготвяне:

Пригответе първо плънката, като овкусите нарязаното на кубчета агнешко месо със сол и пипер и сотирате в 3-4 с.л. сгорещен зехтин, докато се позапържи от всички страни.

Добавете лука и чесъна и запържете, докато лукът омекне.

Прибавете ориза и запържете за кратко.

Добавете доматената паста, виното и сухите подправки и оставете да покъкри, докато виното се редуцира поне наполовина.

Добавете постепенно бульона, като за ризото - и разбърквайте, докато остане почти само на мазнина.

Отстранете пръчицата канела, добавете зелените подправки, разбъркайте и оставете плънката настрани да се охлади.

Загрейте предварително фурната до 200°C или 180°C с вентилатор.

Застелете дъното на правоъгълна тава с размери 20 х 24 (или друг подходящ съд за печене) с хартия за печене и намаслете страните на съда.

Покрийте дъното на тавата с 4-5 от точените кори, като оставяте част от корите да висят извън тавата и поръсете със зехтин.

Подредете половината от останалите кори плътно по дъното на тавата, като ръсите между тях със зехтин.

Изсипете изстиналата плънка и заравнете.

Настържете на едро ренде или наронете сиренето върху плънката.

Завийте оставените да висят извън съда за печене кори върху плънката и покрийте с останалите кори, като ръсите между корите със зехтин.

Поръсете последната кора обилно със зехтин и прободете на няколко места с остър нож, което ще позволи на влагата при печенето да се изпарява по-лесно.

Печете в предварително загрята до 200°C или 180°C с вентилатор фурна в продължение на 40-45 минути, като след 20-тата минута можете да покриете креатопитата с фолио, ако е необходимо, за да не прегаря.

Извадете от фурната, покрийте с памучна кърпа за няколко минути да отпочине.

Нарежете и поднесете топла, с чесново кисело мляко, маслини или свежа зелена салата.