Сложете лещата в тенджера, залейте с вода и варете 20 минути от момента на завиране. В края на готвенето посолете, разбъркайте и отцедете. Разрежете наденицата на две по дължина и запържете до златисто в сгорещения зехтин за минути от двете страни. Извадете в чиния и оставете настрана. В същия съд сотирайте нарязания на кубчета лук за 3-4 минути. Добавете нарязания на филийки чесън, мащерката и нарязаната на тънки филийки целина и гответе още минута. Прибавете нарязаните на кубчета обелени ябълки и дафиновия лист. Посолете и подправете с черен пипер и гответе 3-4 минути, докато ябълката започне да омеква. Налейте сайдера и бульона и гответе на средно висока температура 7-8 минути, докато течността се редуцира леко. Сложете наденицата лещата, разбъркайте и отгоре подредете запържената наденица. Покрийте с капак и печете в предварително загрята до 200 градуса фурна 15 минути. В чиния за сервиране сложете от лещата със зеленчуци и отгоре поставете наденица. Сервирайте ястието топло.