Сарми от фини кори с плънка от мусака с тиква

slide
slide
slide
slide
slide
slide
  • Приготвяне : 15 мин
  • Подготовка: 25 мин
  • Порции : 3

Дайте своята оценка за ястието

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1
  • Обяд

Тиквата е един от вкусовете на есента, с който можете да приготвите най-различни ястия. А уникалното съчетание от продукти в тази рецепта ще ви гарантира добрия краен резултат.


Съставки

Начин на приготвяне

В дълбок тиган налейте олиото, добавете към него наситнените лук и чесън и задушете на среден огън до омекването им.

Междувременно в купа поставете каймата, добавете ѝ 1 к.ч. вода и с помощта на вилица я раздробете добре.

Добавете я към омекналия лук, бъркайте, докато се изпари течността, а каймата се запържи леко.

Преместете настрана от огъня, добавете наситнената червена чушка, червения и черен пипер, доматите и разбъркайте всичко да се смеси добре. Върнете на котлона, намалете огъня до слаб и похлупете тигана.

Малко преди цялата течност да се изпари, махнете капака и бъркайте непрекъснато, докато плънката остане на мазнина. Преместете настрана да се охлажда.

През това време почистете, обелете и нарежете тиквата на дребно, както картофи за мусака.

В тиган на среден огън разтопете маслото с две с.л. олио, добавете кубчетата тиква и ги пържете, разбърквайки от време на време с дървена лопатка, докато леко омекнат. Трябва да са леко хрупкави! Отцедете ги от мазнината, а нея запазете.

Оформяне на сармите:

Застелете с хартия за печене дъното и стените на форма с диаметър 24 см. и падащи стени (ако е с дупка в средата - добре, ако нямате такава, похлупете в центъра ѝ малка купичка).

Намаслете добре хартията с олио (и купичката също, ако ползваме такава).

За всяка сарма вземете по две кори и леко ги напръскайте със сместа от разбитите олио, прясно мляко и яйце.

С първите два листа застелете дъното на формата, като оставите краищата им леко да висят отвън – накрая се прибират вътре.

Следващите листа поставете с широката страна към вас, сгънете един-два пъти отсрещната страна навътре, за да се получи ръбче, широко 1 см.

По почти цялата дължина на дългия край, който е откъм вас, поставете от месната плънка, отгоре поръсете малко от запържената в масло тиква, навийте напред до средата на кората хлабаво руло, след което започнете да навивате странично.

Горната половина на така оформеното рулце/сарма/ трябва да остане празна.

Поставете рулото в тавата право, а до него и следващите, оформени по същия начин.

Леко надиплете надолу празните горни части на сармите, като внимавате да запазите рехави отворите им.

Висящите части на долната кора приберете внимателно навътре, около сармите.

Намажете всичко нежно със същата смес, с която намаслявахте корите, а ако ви е останало малко от тиквата, я разпределете в центъра на рулата, в диплите им.

Печете в предварително загрята на 230°С фурна до златиста коричка – около 15 минути.

Извадете, покрийте с кърпа и оставете да се охлади за 15-20 минути.

За соса:

Сосът се приготвя, като в касерола на среден огън разтопите маслото заедно с олиото.

Добавете брашното и го запържете леко, до порозовяване.

Дръпнете касеролата настрани от огъня и разредете сместа с разбитото с прясното мляко яйце, като го наливате на тънка струйка при непрекъснато разбиване с телта.

Върнете на котлона и варете 2-3 минути без да спирате с разбиването.

Охладете сместа и внимателно я добавете на порции към разбитата сметана, за да получите фин и гладък сос.

Сервирайте сармите леко охладени, поляти с малко сос и струйка от мазнината, отделена от пържената тиква.