Признавам, че тази солена торта има много вариации – може да се приготви с бутер тесто, възможно е да се направи и с тесто за пици. Плънката също предразполага към импровизации, но гледайте да спазвате цветовата комбинация, тъй като при разрязването на това стилно предястие, ще приковем всички погледи в стаята с тази неустоима цветна палитра. Рецептата изглежда трудна поради това, че съдържа повече съставки, но повярвайте ми, не изисква много умения, за да я направите. Реденето на пластовете не е трудоемко. Пък и със сигурност тази рецепта е по-бърза от една палачинкова солена торта :) Ако яйцата ви се сторят много, не се притеснявайте, тъй като от тортата излизат 12 парчета. Т.е. на вашите гости ще се падне по-малко от едно яйце на човек. Сигурна съм, че гостите ви ще останат възхитени от това предястие. Прекрасен старт за една питателна вечеря или за следобедна закуска, вие избирате
За да можете да направите тортата е добре да разполагате с форма за торта с откопчаваща се страница. Аз ползвах форма с диаметър 26 см.
Пригответе двете плънки, за да можете да разполагате с тях преди да започнете да редите тортата.
За да направите яйчената смес, загрейте тиган. Нарежете магданоза на ситно, перат пресен лук, сложете яйцата в купа и разбъркайте с тел. Добавете солта, черния пипер и индийското орехче. Загрейте тигана и сложете маслото, изсипете яйчената смес и разбъркайте. Оставете настрана.
За да приготвите спанака, сложете го във вряща вода, за да се попари. Извадете и отцедете. В тиган сложете 2 с. л. масло или друга мазнина, нарежете на ситно скилидките чесън и ги запържете. Прибавете към тях спанака. Добавете малко сол и черен пипер на вкус и отдръпнете от огъня.
Извадете размразеното тесто от опаковката. Аз ползвах 2 опаковки тесто за пица BELLA, тъй като едно няма да е достатъчно за горната и долната част. Покрийте с пекарска хартия формата за печене. Отрежете точно толкова от тестото в кръг, като измерите дъното. Покрийте тавата. Останалата част сложете за едната част на страницата на тавата. Отворете втората опаковка и направете същото, като горната част я заделите за капак. Това, което ви остава, ползвайте за другата половина на страницата. Ще ви остане малко парче, което можете да оформите на ленти за декорация. Можете и да не го ползвате, но на мен ми се стори добра идея.
И така – редете тортата в следната последователност:
Тесто
Яйчена плънка – сложете на дъното като ползвате само половината от нея
Спаначена плънка – само половината от нея
Гауда или друго сирене – само половината от нея
Шунка – само половината от нея
Червени чушки – ползвах готови от буркан, които изчистих и разполових. Сложете цялата част на чушките
Сега редим в обратната последователност – шунка, Гауда, спанак, яйчена плънка. Накрая затваряме с „капака“ от останала част от тестото. Декорираме с лентите тесто, а ако имате и време можете да го разточите и с помощта на малки форми, например „есенни листа“, да изрежете и да украсите целия борд на солената торта.
Разбиваме жълтъка с капка вода и намазваме с четка.
Печем на 180°C на предварително загрята фурна. Печем около 40-50 минути до зачервяване на тортата. Извадете от фурната и оставете да се охлади поне за час преди да я разрежете. Режете по-тънки парчета и с остър нож.