Запечен боб на фурна с цветни чушки, чери домати и Creta Farms Gyros

slide
  • Приготвяне : 1 мин
  • Подготовка: 20 мин
  • Порции : 4

Дайте своята оценка за ястието

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1
  • Обяд


Съставки

Начин на приготвяне

Необходими продукти:

 

½ кг. едър боб

4 суп. лъжици зехтин

2 опаковки CretaFarmsGyros

1 зелена чушка

1 червена чушка

1 жълта чушка

1 оранжева чушка

1 глава лук

1 скилидка чесън

2 суп. лъжици зехтин

1 суп. лъжица доматена паста

1 чаша червено вино

30 чери домата срязани на половина

400 гр. доматен сос

Сол, пипер и зехтин на вкус

 

 

 

 

 

Начин на приготвяне:

 

Накиснете боба в студена вода през нощта, за да се надуе. Отцедете го, поставете в тенджера с вода и варете около 55-60 минути. Когато се свари,  отцедете го отново и го поставете в съд за печене с незалепващо покритие.

С помощта на остър нож нарежете цветните чушки на големи парчета, след това нарежете лука и чесъна на ситно.

 

В голям тиган с незалепващо покритие загрейте зехтин. Сотирайте чушките, лука и чесъна за около 2-3 минути, разбърквайки периодично докато зеленчуците омекнат. Добавете доматената паста и продължете да сотирате зеленчуците в продължение на още 1-2 минути. Изсипете червеното вино и когато то се изпари, добавете и чери доматите, доматения сос, сол и пипер на вкус. Разбъркайте добре. Щом сместа заври, изсипете соса в съда за печене заедно с боба и разбъркайте добре.

 

Печете боба в предварително загрята на 180oC, за около 35-40 минути. В последните 10 минути добавете гироса, разбъркайте леко и продължете да печете.

 

Сервирайте в отделни чинии с пресен черен пипер и капка зехтин.

Добър апетит!