Необходими продукти:
½ кг. едър боб
4 суп. лъжици зехтин
2 опаковки CretaFarmsGyros
1 зелена чушка
1 червена чушка
1 жълта чушка
1 оранжева чушка
1 глава лук
1 скилидка чесън
2 суп. лъжици зехтин
1 суп. лъжица доматена паста
1 чаша червено вино
30 чери домата срязани на половина
400 гр. доматен сос
Сол, пипер и зехтин на вкус
Начин на приготвяне:
Накиснете боба в студена вода през нощта, за да се надуе. Отцедете го, поставете в тенджера с вода и варете около 55-60 минути. Когато се свари, отцедете го отново и го поставете в съд за печене с незалепващо покритие.
С помощта на остър нож нарежете цветните чушки на големи парчета, след това нарежете лука и чесъна на ситно.
В голям тиган с незалепващо покритие загрейте зехтин. Сотирайте чушките, лука и чесъна за около 2-3 минути, разбърквайки периодично докато зеленчуците омекнат. Добавете доматената паста и продължете да сотирате зеленчуците в продължение на още 1-2 минути. Изсипете червеното вино и когато то се изпари, добавете и чери доматите, доматения сос, сол и пипер на вкус. Разбъркайте добре. Щом сместа заври, изсипете соса в съда за печене заедно с боба и разбъркайте добре.
Печете боба в предварително загрята на 180oC, за около 35-40 минути. В последните 10 минути добавете гироса, разбъркайте леко и продължете да печете.
Сервирайте в отделни чинии с пресен черен пипер и капка зехтин.
Добър апетит!