Представяме ви една от любимите ни празнични рецепти - баклавички с марципан. Вътрешността им е напоена, а краищата остават хрупкави и ухаят невероятно на масло. Да ви е сладко!
Съставки
Начин на приготвяне
Всяка една от корите нарежете на по 6 квадрата с големина 12/12 см. Слепете по 6 квадрата един върху друг, като помежду им намажете малко от стопеното масло. Краищата на най-горния квадрат намажете с яйце.
Омесете марципана със стафидите, портокаловите корички и жълтъка. Разделете го на 8 части и оформете топчета.
В средата на всеки 6-пластов квадрат сложете по едно топче. Съберете краищата и леко притиснете с пръсти за да се залепи само най-горния слой. Сложете баклавичките в хартиени формички за кексчета.
Подгрейте фурната на 180*. Подредете хартиените форми с баклавичките в тава за мъфини и ги покрийте с лист алуминиево фолио за да не прегорят бързо краищата на корите. Изпечете до зачервяване. Охладете напълно сладкишите преди да ги залеете със сиропа.
За 5-6 мин. сварете сироп от захарта, ванилията и лимоновата кора. Към края на варенето отстранете кората и прибавете лимоновия сок. Залейте баклавичките с горещия сироп и поръсете с шамфъстък. Може да сервирате баклавичките веднага щом сиропът изстине, а краищата остават хрупкави и ухаят невероятно на масло. Да ви е сладко!