Бързи баклавички с марципан за готвене

slide
slide
  • Порции : 6

Дайте своята оценка за ястието

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1
  • Десерти

Представяме ви една от любимите ни празнични рецепти - баклавички с марципан. Вътрешността им е напоена, а краищата остават хрупкави и ухаят невероятно на масло. Да ви е сладко!


Съставки

Начин на приготвяне

Всяка една от корите нарежете на по 6 квадрата с големина 12/12 см. Слепете по 6 квадрата един върху друг, като помежду им намажете малко от стопеното масло. Краищата на най-горния квадрат намажете с яйце.

Омесете марципана със стафидите, портокаловите корички и жълтъка. Разделете го на 8 части и оформете топчета.

В средата на всеки 6-пластов квадрат сложете по едно топче. Съберете краищата и леко притиснете с пръсти за да се залепи само най-горния слой. Сложете баклавичките в хартиени формички за кексчета.

Подгрейте фурната на 180*. Подредете хартиените форми с баклавичките в тава за мъфини и ги покрийте с лист алуминиево фолио за да не прегорят бързо краищата на корите. Изпечете до зачервяване. Охладете напълно сладкишите преди да ги залеете със сиропа.

За 5-6 мин. сварете сироп от захарта, ванилията и лимоновата кора. Към края на варенето отстранете кората и прибавете лимоновия сок. Залейте баклавичките с горещия сироп и поръсете с шамфъстък. Може да сервирате баклавичките веднага щом сиропът изстине, а краищата остават хрупкави и ухаят невероятно на масло. Да ви е сладко!