Сложете боровинките в купа, залейте с гореща вода и оставете за 4-5 минути. Отцедете и отделете настрана.
В касерола загрейте зехтина, добавете ситно нарязания лук и гответе 3-4 минути, докато лука омекне.
Добавете боровинките, кайсиите, джинджифила, захарта и синапените семена. Гответе 3-4 минути и налейте оцета и портокаловия сок.
Гответе на средно силен огън 7-8 минути, докато сместа се сгъсти и стане лепкава.
Свалете съда от котлона и оставете чътнито да се охлади и през това време пригответе каймата.
В касерола загрейте зехтина и добавете лука. Гответе 2-3 минути и сложете нарязаната на ивички салвия. Гответе около минута и прибавете каймата.
Разбъркайте и оставете да се потъмнее и да се раздроби на парченца.
Посолете, подправете с черен пипер и добавете настърганата портокалова кора.
Свалете съда от котлона и оставете сместа да се охлади.
Сложете на плота една кора, поръсете с масло и отгоре поставете още 4 кори за баница, като поръсвате с масло всяка.
Сложете половината кайма върху корите, като в единия край оставите около 3-4 см непокрити.
В единия край сложете ивица от боровинковото чътни и завийте на руло. Подгънете крайчетата и поставете в тава покрита с хартия за печене. Повторете стъпката с нови 5 кори, останалата кайма и чътни.
Намажете рулата с разтопено масло и печете 40-45 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна.