Коледен щрудел с кайма и чътни от боровинки

thumbnail
  • Приготвяне : 45 мин
  • Подготовка: 40 мин
  • Порции : 6

Дайте своята оценка за ястието

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1
  • Празник

Съставки

Начин на приготвяне

 

Сложете боровинките в купа, залейте с гореща вода и оставете за 4-5 минути. Отцедете и отделете настрана.

В касерола загрейте зехтина, добавете ситно нарязания лук и гответе 3-4 минути, докато лука омекне.

Добавете боровинките, кайсиите, джинджифила, захарта и синапените семена. Гответе 3-4 минути и налейте оцета и портокаловия сок.

Гответе на средно силен огън 7-8 минути, докато сместа се сгъсти и стане лепкава.

Свалете съда от котлона и оставете чътнито да се охлади и през това време пригответе каймата.

В касерола загрейте зехтина и добавете лука. Гответе 2-3 минути и сложете нарязаната на ивички салвия. Гответе около минута и прибавете каймата.

Разбъркайте и оставете да се потъмнее и да се раздроби на парченца.

Посолете, подправете с черен пипер и добавете настърганата портокалова кора.

Свалете съда от котлона и оставете сместа да се охлади.

Сложете на плота една кора, поръсете с масло и отгоре поставете още 4 кори за баница, като поръсвате с масло всяка.

Сложете половината кайма върху корите, като в единия край оставите около 3-4 см непокрити.

В единия край сложете ивица от боровинковото чътни и завийте на руло. Подгънете крайчетата и поставете в тава покрита с хартия за печене. Повторете стъпката с нови 5 кори, останалата кайма и чътни.

Намажете рулата с разтопено масло и печете 40-45 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна.