Печен боб с македонска наденица

slide
  • Приготвяне : 50 мин
  • Подготовка: 10 мин
  • Порции : 4

Дайте своята оценка за ястието

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1
  • Празник


Съставки

Начин на приготвяне

Загрейте зехтина в подходящ за печене съд и запържете нарязаните на кубчета, морков и селъри за 3-4 минути до омекване. 

Сложете нарязания на филийки чесън, гответе още 30 секунди и добавете доматеното пюре и лютия пипер. 

Разбъркайте, гответе 2 минути и налейте виното. Оставете за 3-4 минути, докато алкохола се изпари и добавете доматите и мащерката, разбъркайте и оставете на котлона за 5-6 минути. 

Разрежете наденицата на две по дължина и направете диагонални разрези на всяко парче. 

Добавете към ястието отцеденият боб, отгоре  подредете наденицата и печете 20 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна. 

Смесете хлебните трохи с лимоновата кора, щипка сол и щипка черен пипер, извадете ястието от фурната и поръсете с хлебните трохи. 

Върнете във фурната и гответе още 10 минути,  докато наденицата се запече до златисто. 

Поднесете ястието поръсено със ситно нарязан магданоз.