Пай с крем в гръцки стил

slide
slide
slide
slide
slide
  • Приготвяне : 30 мин
  • Подготовка: 20 мин
  • Порции : 8

Дайте своята оценка за ястието

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1
  • Десерти

Този страхотен пай е най-вкусен, докато е още топъл и свеж в деня на приготвяне. Сервирайте с гъст ванилов сос за още повече разкош.


Съставки

Начин на приготвяне

Предварително загрейте фурната до 180°С.

Намажете с масло и застелете кръгла тава с диаметър 22 сантиметра с хартия за печене.

Разтворете фините кори, така че да са ви удобни за работа и ги покрийте с влажна кърпа, за да ги предпазите от изсушаване.

Намажете първия лист от корите с масло.

Подредете в единия, по-дълъг край от локума и завийте на руло.

Рулото завийте на охлювче и го поставете в центъра на тавичката.

Около него наредете и останалите кори, като оформите по същия начин.

Намажете с масло всяка от корите и отгоре. Поставете тавата в затоплената фурна и печете за 25-30 минути.

Междувременно направете ароматния крем, като поставите млякото, канелата, кардамона, семената от ваниловата шушулка и захарта в тенджера и ги сварите за 1 минута на средно-висока температура.

В купа разбийте яйцата. Постепенно изсипете леко топлото мляко върху яйцата и бъркайте непрекъснато.

Извадете корите от фурната и изсипете сместа върху тях. Поръсете с част от портокаловите кори, ¼ чаена лъжичка кардамон и ¼ чаена лъжичка канела. Поставете тавата обратно във фурната и печете пая още 30 минути, докато кремът се стегне.

Извадете сладкия пай от фурната и го полейте с меда, докато е още горещ.

Поръсете с начупен шамфъстък и останалите портокалови корички.