Този страхотен пай е най-вкусен, докато е още топъл и свеж в деня на приготвяне. Сервирайте с гъст ванилов сос за още повече разкош.
Предварително загрейте фурната до 180°С.
Намажете с масло и застелете кръгла тава с диаметър 22 сантиметра с хартия за печене.
Разтворете фините кори, така че да са ви удобни за работа и ги покрийте с влажна кърпа, за да ги предпазите от изсушаване.
Намажете първия лист от корите с масло.
Подредете в единия, по-дълъг край от локума и завийте на руло.
Рулото завийте на охлювче и го поставете в центъра на тавичката.
Около него наредете и останалите кори, като оформите по същия начин.
Намажете с масло всяка от корите и отгоре. Поставете тавата в затоплената фурна и печете за 25-30 минути.
Междувременно направете ароматния крем, като поставите млякото, канелата, кардамона, семената от ваниловата шушулка и захарта в тенджера и ги сварите за 1 минута на средно-висока температура.
В купа разбийте яйцата. Постепенно изсипете леко топлото мляко върху яйцата и бъркайте непрекъснато.
Извадете корите от фурната и изсипете сместа върху тях. Поръсете с част от портокаловите кори, ¼ чаена лъжичка кардамон и ¼ чаена лъжичка канела. Поставете тавата обратно във фурната и печете пая още 30 минути, докато кремът се стегне.
Извадете сладкия пай от фурната и го полейте с меда, докато е още горещ.
Поръсете с начупен шамфъстък и останалите портокалови корички.