Извадете тестото от фризера и оставете в хладилника да се размрази за 1 нощ.
Разтворете листа бутер тесто и с чиния, или форма за печене изрежете кръг с диаметър 25 сантиметра. Приберете във фризера за 10 минути, за да може тестото да е много студено и да бухне добре.
Към кайсиевия мармалад налейте една чаена лъжичка вода и затоплете в микровълнова фурна или на котлон, за да може да се маже лесно.
Нарежете шам фъстъка на едро и отделете настрана.
Добре охладеното тесто сложете в тава за печене покрита с хартия и намажете с тънък пласт кайсиев мармалад, като оставите в края около 2 сантиметра непокрити, за да оформите борд.
Измитите кайсии разрежете на две, махнете костилката и подредете върху тестото с разрязаната страна надолу. Поръсете със захарта и намажете отгоре с останалия мармалад.
Поръсете с шам фъстъка и печете 20-25 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна, докато ръбчетата на пая станат златисти, а кайсиите омекнат и започнат да се карамелизират.
Извадете пая от фурната и прехвърлете в чиния за сервиране.
Поднесете със заквасена сметана разбита с пудра захар и ситно нарязана прясна мента.
Може да сервирате пая поръсен с пудра захар, със сладолед или бита сметана.