Питка слънце с коприва и кашкавал

slide
  • Приготвяне : 35 мин
  • Подготовка: 15 мин
  • Порции : 4

Дайте своята оценка за ястието

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1
  • Празник


Съставки

Начин на приготвяне

Размразете тестото и оставете на стайна температура за 30 минути.

В голямо количество подсолена вода бланширайте копривата за 2-3 минути.

Извадете в гевгир, отцедете добре и нарежете на ситно.

 

В тава покрита с хартия за печене разстелете единия лист тесто и изрежете кръг.

Намажете с масло, сложете на равномерен пласт половината кашкавал и отгоре разпределете копривата.

 

Натрошете сиренето и поръсете с останалия кашкавал. Покрийте с втория лист тесто за пица и притиснете ръбчетата.

 

В средата на тестото сложете малка купичка, така че да остане център на питката, който не е разрязан, и нарежете на 16 парчета.

 

Усукайте 2 по 2, като притиснете крайчетата, така че да не се развиват.

Намажете питката с останалото масло, покрийте с фолио за свежо съхранение и оставете за 30 минути на стайна температура.

 

Намажете питката с разбитото с мляко яйце и печете 30-35 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна.

 

Извадете питката от фурната, покрийте с кърпа, оставете за 5-6 минути, за да омекне и сервирайте топла.