Пурички с хрупкава коричка и дъхав шипков мармалад - кой би им устоял?! Напомнят ми на вкус пирожките с шипков мармалад от детството ми - но без да са пържени и не така тестени - затова спокойно можете да ги поднесете - както на семейно събиране, така и на детско парти. Приготвят се бързо и лесно и са така очарователни! Единственият им недостатък е, че свършват дори още по-бързо и неусетно :) Вижте още: Ароматни пръчици с билки Бонбони от точени кори с Бри и боровинки
Загрeйте предварително фурната до 180°C или 160°C с вентилатор.
Застелете дъното на плитка тава с хартия за печене и оставете настрани.
Отделете една от корите за запълване краищата на пуричките.
Разбийте в малка купа яйцето със зехтина и прясното мляко.
Разстелете първия лист фини кори върху равна работна повърхност и с помощта на четка намажете равномерно с масло.
Прегънете 1/3 от кората към средата наляво.
Прегънете и останалата 1/3 надясно, така че третинките взаимно да се прихлупят и намажете с масло.
Навийте стегнато на тънка точилка (или пръчка от дървена закачалка).
Извадете точилката и поставете навитата кора в чаша.
С помощта на пош и накрайник напълнете кухината от точилката с шипков мармалад като оставите място и за “тапите”, с които ще запълните краищата.
Откъснете парченце от заделената кора и запълнете добре краищата на пуричките, за да не изтича мармаладът при печенето.
Подредете на разстояние в покрита с хартия за печене тава и намажете с разбито със зехтин и прясно мляко яйце.
Печете в предварително загрята до 180°C или 160°C с вентилатор фурна за 10-15 минути или до златисто.
Извадете от фурната и охладете върху решетка, преди да поднесете.