Пурички с шипков мармалад

slide
slide
slide
slide
  • Приготвяне : 25 мин

Дайте своята оценка за ястието

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1
  • Десерти

 

 

Пурички с хрупкава коричка и дъхав шипков мармалад - кой би им устоял?! Напомнят ми на вкус пирожките с шипков мармалад от детството ми - но без да са пържени и не така тестени - затова спокойно можете да ги поднесете - както на семейно събиране, така и на детско парти. Приготвят се бързо и лесно и са така очарователни! Единственият им недостатък е, че свършват дори още по-бързо и неусетно :)   Вижте още: Ароматни пръчици с билки Бонбони от точени кори с Бри и боровинки


Съставки

Начин на приготвяне

Загрeйте предварително фурната до 180°C или 160°C с вентилатор.

Застелете дъното на плитка тава с хартия за печене и оставете настрани.

Отделете една от корите за запълване краищата на пуричките.

Разбийте в малка купа яйцето със зехтина и прясното мляко.

Разстелете първия лист фини кори върху равна работна повърхност и с помощта на четка намажете равномерно с масло.

Прегънете 1/3 от кората към средата наляво.

Прегънете и останалата 1/3 надясно, така че третинките взаимно да се прихлупят и намажете с масло.

Навийте стегнато на тънка точилка (или пръчка от дървена закачалка).

Извадете точилката и поставете навитата кора в чаша.

С помощта на пош и накрайник напълнете кухината от точилката с шипков мармалад като оставите място и за “тапите”, с които ще запълните краищата.

Откъснете парченце от заделената кора и запълнете добре краищата на пуричките, за да не изтича мармаладът при печенето.

Подредете на разстояние в покрита с хартия за печене тава и намажете с разбито със зехтин и прясно мляко яйце.

Печете в предварително загрята до 180°C или 160°C с вентилатор фурна за 10-15 минути или до златисто.

Извадете от фурната и охладете върху решетка, преди да поднесете.