Разрежете тиквата на две, намажете с малко зехтин и печете в предварително загрята до 200 градуса фурна 40-45 минути. Извадете от фурната и оставете да се охлади напълно. В кухнески блендер сложете тиквата, захарта, смлените орехи, галетата, яйцето и подправките. Пасирайте до гладкост и прехвърлете в купа.
Върху кухненския плот подредете корите за баница, като всяка намажете с охладеното масло, поръсите с едро нарязаните орехи и захар. По дългата страна на корите разстелете плънката и завийте на руло.
Сложете щрудела в тава за печене покрита с хартия с ръбчето надолу. Намажете с останалото масло и разбитото яйце и малко кафява захар.
Печете 40 минути в предварително загрята до 160 градуса фурна. Извадете щрудела от фурната, покрийте с чиста кърпа и оставете за 15 минути преди да разрежете.