Тарт със смокини, рикота и горгонзола

thumbnail
  • Приготвяне : 15 мин
  • Подготовка: 20 мин
  • Порции : 6

Дайте своята оценка за ястието

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1
  • Десерти

Съставки

Начин на приготвяне

Извадете сирената от хладилника поне 30 минути преди да готвите, за да се затоплят.
Покрийте тава за печене с хартия и сложете 2 кори за баница. Намажете с масло, поръсете с галета и захар и сложете още 2 кори. Повторете до изчерпване на корите.
Сложете рикотата в купичка, добавете останалата захар и ваниловият ексракт и разбъркайте добре.
Измитите смокини нарежете на 3-4 филийки, а орехите на едро.
Последната кора покрийте с крема от рикота, без да намазвате около 2 см по края.
Разпределете филийките смокини и ореховите ядки. Натрошете на едро сиренето горгонзола и намажете ръбчетата на тарта с разбит жълтък.
Печете в предварително загрята до 200 градуса фурна около 15-18 минути, докато тестото се запече до златисто.
Готовият тарт извадете от фурната, охладете за няколко минути и полейте с тънка струйка мед.