Извадете сирената от хладилника поне 30 минути преди да готвите, за да се затоплят. Покрийте тава за печене с хартия и сложете 2 кори за баница. Намажете с масло, поръсете с галета и захар и сложете още 2 кори. Повторете до изчерпване на корите. Сложете рикотата в купичка, добавете останалата захар и ваниловият ексракт и разбъркайте добре. Измитите смокини нарежете на 3-4 филийки, а орехите на едро. Последната кора покрийте с крема от рикота, без да намазвате около 2 см по края. Разпределете филийките смокини и ореховите ядки. Натрошете на едро сиренето горгонзола и намажете ръбчетата на тарта с разбит жълтък. Печете в предварително загрята до 200 градуса фурна около 15-18 минути, докато тестото се запече до златисто. Готовият тарт извадете от фурната, охладете за няколко минути и полейте с тънка струйка мед.