Още през 19-ти век содата активно започва да се използва в различни печива и редица страни като Полша, Ирландия, Австрия изграждат традиции в печенето със сода. Така например традиционно в Шотландия за закуска се поднася хляб със сода или пък картофен скоун. Най-често съставките, които се съдържат в рецептите за содени питки, са брашно, сода, сол и мътеница. Тъй като мътеница е много трудно да се намери, ние ще използваме кисело мляко в рецептата по-долу. Това, което прави содените питки тук по-различни, е заливката. Вижте как се приготвят:
Начин на приготвяне:
Брашното и содата се пресяват и в съда се прави кладенче, в което се слага киселото мляко.
Добавя се солта и от сместа се омесва бързо меко и лепкаво тесто, от което се оформят малки топки (6 бр. или ако искате да са по-малки ще излязат повече).
Нареждат се върху хартия за печене в подходяща тавичка (необходимо е да има достатъчно място между тях, за да не се слепнат при печенето).
Содените питки се пекат около 10 минути на 200 градуса.
След това се намазват със смес от разтопения маргарин BELLA с масло с галетата и солта.
Фурната се намалява и питките със сода се допичат още около 20-25 минути на 170 градуса.
Наблюдавайте печенето и при необходимост извадете питките по-рано или допечете.
След като са готови, оставете питките за няколко минути да се охладят леко върху решетка.
Поднесете с много настроение!