Обелете пащърнака, нарежете 2/3 от него на дебели пръчици и сложете в тава за печене. Полейте със зехтина, посолете и подправете с черен пипер. Разбъркайте добре и печете 15-20 минути в предварително загрята до 200 градуса, докато се запече до златисто. Останалия пащърнак настържете. Затоплете бульона. В тенджера загрейте 40 г масло и запържете нарязания на ситно лук до прозрачност. Добавете настъргания пащърнак и гответе 2-3 минути, като бъркате често. Добавете ориза и чесъна нарязан на филийки и гответе още 2 минути. Посолете и подправете с черен пипер. Налейте виното, разбъркайте и оставете за 2 минути да се изпари алкохола. Започнете да наливате бульона по 1 черпак наведнъж и бъркайте непрекъснато. Наливайте течност, само след като ориза е поел предишната. Гответе 20 минути, при непрекъснато бъркане, докато се свари и стане кремав. През това време нарежете суджука на филийки и запържете до хрупкавост в сух тиган. В малък тиган разтопете останалите 30 г масло и запържете листата салвия за 2-3 минути, докато станат хрупкави Свалете съда от котлона и към ризотото добавете, сиренето маскарпоне и настъргания пармезан. Сервирайте ризотото в чинии, отгоре поставете от печения пащърнак, запържения суджук, листа пържена салвия, малко от маслото в което е готвена и настърган пармезан. Поднесете веднага.