Намаслете тава за печене с размери 23 на 30 см с разтопено масло.
В касерола налейте млякото и затоплете добре без да кипва.
В голяма купа разбийте яйцата, жълтъците и захарта до пухкава светло жълта смес.
Добавете царевичния грис, излейте всичко в голяма тенджера и налейте топлото мляко. Разбъркайте добре и гответе 10 минути на средно силен огън при непрекъснато бъркане, докато сместа стане кремообразна,.
Свалете съда от котлона и добавете ваниловият екстракт и разтопеното масло.
Изрежете корите, така че да се съберат точно в тавата за печене и подредете половината в тавата, като всяка кора намазвате с масло. Излейте млечната плънка отгоре и покрийте с останалите кори, като отново намаслявате всяка.
С остър нож направете 4-5 разреза по дължина без да разрязвате в краищата.
Намажете с още масло и поръсете с малко вода.
Печете 15 минути в предварително загрята до 190 градуса фурна, намалете температурата до 160 градуса и печете още 35 минути, докато баницата стане златиста и хрупкава.
За сиропа сложете захарта и лимоновия сок в касерола, налейте водата и кипнете, като разбърквате, докато захарта се разтвори.
Оставете сиропа на огъня 7 минути без да бъркате, свалете от котлона и добавете ваниловия екстракт. Оставете за 10 минути да се охлади и сгъсти леко.
Извадете изпечената баница от фурната и веднага залейте със сиропа. Оставете да изстине и да поеме сиропа преди да сервирате.