Сладка сиропирана баница

slide
  • Приготвяне : 75 мин
  • Подготовка: 40 мин
  • Порции : 8

Дайте своята оценка за ястието

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1
  • Закуска


Съставки

Начин на приготвяне

Намаслете тава за печене с размери 23 на 30 см с разтопено масло.

В касерола налейте млякото и затоплете добре без да кипва.

В голяма купа разбийте яйцата, жълтъците и захарта до пухкава светло жълта смес.

Добавете царевичния грис, излейте всичко в голяма тенджера и налейте топлото мляко. Разбъркайте добре и гответе 10 минути на средно силен огън при непрекъснато бъркане, докато сместа стане кремообразна,. 

Свалете съда от котлона и добавете ваниловият екстракт и разтопеното масло. 

Изрежете корите, така че да се съберат точно  в тавата за печене и подредете половината в тавата, като всяка кора намазвате с масло. Излейте млечната плънка отгоре и покрийте с останалите кори, като отново намаслявате всяка. 

С остър нож направете 4-5 разреза по дължина без да разрязвате в краищата. 

Намажете с още масло и поръсете с малко вода.

Печете 15 минути в предварително загрята до 190 градуса фурна, намалете температурата до 160 градуса и печете още 35 минути, докато баницата стане златиста и хрупкава. 

За сиропа сложете захарта и лимоновия сок в касерола, налейте водата и кипнете, като разбърквате, докато захарта се разтвори. 

Оставете сиропа на огъня 7 минути без да бъркате, свалете от котлона и добавете ваниловия екстракт. Оставете за 10 минути да се охлади и сгъсти леко. 

Извадете изпечената баница от фурната и веднага залейте със сиропа. Оставете да изстине и да поеме сиропа преди да сервирате.