Има стотици рецепти за баклава, но аз ще ви покажа най-лесната – с бутер тесто BELLA. Спестява много време, а резултатът е поразителен. Разбира се, вкусът е по-различен от баклавата, която може да сте опитвали в някоя от сладкарниците по Босфорa например, но вярвам, че и баклавата с бутер тесто ще ви допадне. Особено като видите шоколадът, който нежно се стича по всяко от парченцата. Мммм! Вижте още: Бутер сълзици с бутер тесто Претцели от бутер тесто Бутерки със смокини и бри
Шоколадовият кувертюр (освен ако не е на парченца) се нарязва на ситно.
Половината от шам фъстъка и всички лешници и орехи се смилат в блендер. Към тях се прибавят 3 с.л. захар.
Върху единия лист бутер тесто (предварително добре размразен според указанията на опаковката) се намазва с четка с малко от разтопеното масло. Отгоре се слага плънката от ядки и захар.
Бутер тестото се слага в подходяща тавичка за печене с незалепващо покритие.
След това отгоре се поставя вторият лист бутер тесто и внимателно се прилепя към първия. Нарязва се на хапки в желаната големина и форма. С четка се намазва с останалото разтопено масло.
Пече се около 15 минути в предварително загрята фурна на 180°C градуса или докато баклавичките станат златисти. След това се оставят много добре да изстинат.
Приготвя се захарен сироп - като водата се оставя да заври заедно със захарта. Бърка се периодично и към края се добавя ваниловата захар. Захарта трябва да се е разтопила добре. С горещия сироп се поливат охладената бутер баклава. Оставя се за няколко часа да си поеме сиропа.
След това шоколадът се разтапя на водна баня и всяко едно парче се „облича“ в шоколад.
Върху всяко парченце се слага по един обелен шам фъстък.
Оставя се шоколадът да стегне. Добър апетит!