Да сервираш като професионалист е плюс за всяка домакиня и би трогнало дори най-претенциозните гости. Ако сте поканили шефа си на вечеря или искате по време на семейния обяд да впечатлите роднините и най-вече взискателната свекърва, то има няколко правила на сервиране, които ще ви осигурят перфектно представяне, ще гарантират нескрит респект и мъничко завист към качествата ви на къщовница.
Не забравяйте, че сервирането на храна е деликатен акт на комуникация и има и по-дълбоко социално значение. То е част от умението да общуваме един с друг, да се отнасяме с почит към себе си в ролята на домакин, към гостите и към повода на срещата. Следващите съвети ще превърнат вашето събитие в изискано преживяване както за вас, така и за всички присъстващи с неповторимата атмосфера, първокласната храна и декларираното взаимно уважение.
- Опишете и разпечатайте на принтер избраното от вас меню. Поставете го пред всеки гост. Оформете го като красива картичка, за са създадете добро впечатление, и ще видите одобрителни усмивки на лицата на гостите си.
- Обмислете блюдата добре. Ако организирате вечеря, която е важна за вас, то за предпочитане е храната да бъде на ниво, ароматна и вкусна. Агнешките котлети с мащерка и маргарин с масло „Белла“ са подходящ вариант както за строго официална, така и за по-неформална вечеря. За предястие изберете рецепта, която предполага малки порции, но събужда желание за непринудени разговори и откритост. Мини пиците с тесто за пици Bella и пеперони са чудесно леко пикантно и много апетитно предложение. Десертът трябва да е елегантен и изтънчен като Наполеон с бутер тесто Bella, йогурт крем и лавандула – достоен завършек на специалната вечер.
- Когато сервирате, дръжте чинията в лявата си ръка и я поставете отляво на обслужваното лице. Ако носите две чинии, поставете на масата първо тази в лявата си ръка, след това прехвърлете другата чиния от дясната в лявата ръка и я поставете преди да обслужите следващия гост.
- Подредете напитките отдясно, като ги поставяте с дясната ръка. Ако сервирате чай, кафе, какао или друга гореща напитка, бъдете внимателни да не препълвате чашите. Горещата течност може лесно да причини неприятно изгаряне или петна по бялата покривка.
- Когато пълните или допълвате чашите, не ги повдигайте или местете от масата. Това е знак, че наистина владеете тайната на професионалното сервиране.
- Поднасяйте чиниите без да докосвате повърхността, на която е поставена храната. Избягвайте да докосвате и ръбчетата на чашите. Когато подреждате прибори, докосвайте единствено дръжките.
- Поднесете храната първо на госта отляво, като я държите достатъчно ниско, за да може лесно да се сервира с дясната си ръка.
- Никога не посягайте пред гост, когато поднасяте или отсервирате.
- Когато приключите с дадено ястие, първо отсервирайте чиниите на всички присъстващи и чак след това поднесете следващия курс.
Храненето е повече от физически акт. Красиво подредената маса, добре подбраното меню и правилното сервиране допринасят за по-пълноценното цялостно преживяване и създават повече приятни моменти. Спазвайте етикета, но същевременно бъдете креативни и добавете свои акценти и индивидуалност в организацията. Така ще доставите радост както на гостите, така и на себе си и ще създадете незабравими спомени.