Как да впечатлите гостите си с перфектно сервиране

image

Да сервираш като професионалист е плюс за всяка домакиня и би трогнало дори най-претенциозните гости. Ако сте поканили шефа си на вечеря или искате по време на семейния обяд да впечатлите роднините и най-вече взискателната свекърва, то има няколко правила на сервиране, които ще ви осигурят перфектно представяне, ще гарантират нескрит респект и мъничко завист към качествата ви на къщовница. 

Не забравяйте, че сервирането на храна е деликатен акт на комуникация и има и по-дълбоко социално значение. То е част от умението да общуваме един с друг, да се отнасяме с почит към себе си в ролята на домакин, към гостите и към повода на срещата. Следващите съвети ще превърнат вашето събитие в изискано преживяване както за вас, така и за всички присъстващи с неповторимата атмосфера, първокласната храна и декларираното взаимно уважение.   

  1. Опишете и разпечатайте на принтер избраното от вас меню. Поставете го пред всеки гост. Оформете го като красива картичка, за са създадете добро впечатление, и ще видите одобрителни усмивки на лицата на гостите си.

  2. Обмислете блюдата добре. Ако организирате вечеря, която е важна за вас, то за предпочитане е храната да бъде на ниво, ароматна и вкусна. Агнешките котлети с мащерка и маргарин с масло „Белла“ са подходящ вариант както за строго официална, така и за по-неформална вечеря. За предястие изберете рецепта, която предполага малки порции, но събужда желание за непринудени разговори и откритост. Мини пиците с тесто за пици Bella и пеперони са чудесно леко пикантно и много апетитно предложение. Десертът трябва да е елегантен и изтънчен като Наполеон с бутер тесто Bella, йогурт крем и лавандула – достоен завършек на специалната вечер. 

  3. Когато сервирате, дръжте чинията в лявата си ръка и я поставете отляво на обслужваното лице. Ако носите две чинии, поставете на масата първо тази в лявата си ръка, след това прехвърлете другата чиния от дясната в лявата ръка и я поставете преди да обслужите следващия гост. 

  4. Подредете напитките отдясно, като ги поставяте с дясната ръка. Ако сервирате чай, кафе, какао или друга гореща напитка, бъдете внимателни да не препълвате чашите. Горещата течност може лесно да причини неприятно изгаряне или петна по бялата покривка. 

  5. Когато пълните или допълвате чашите, не ги повдигайте или местете от масата. Това е знак, че наистина владеете тайната на професионалното сервиране.

  6. Поднасяйте чиниите без да докосвате повърхността, на която е поставена храната. Избягвайте да докосвате и ръбчетата на чашите. Когато подреждате прибори, докосвайте единствено дръжките. 

  7. Поднесете храната първо на госта отляво, като я държите достатъчно ниско, за да може лесно да се сервира с дясната си ръка.

  8. Никога не посягайте пред гост, когато поднасяте или отсервирате.

  9. Когато приключите с дадено ястие, първо отсервирайте чиниите на всички присъстващи и чак след това поднесете следващия курс.  

Храненето е повече от физически акт. Красиво подредената маса, добре подбраното меню и правилното сервиране допринасят за по-пълноценното цялостно преживяване и създават повече приятни моменти. Спазвайте етикета, но същевременно бъдете креативни и добавете свои акценти и индивидуалност в организацията. Така ще доставите радост както на гостите, така и на себе си и ще създадете незабравими спомени.