Хранителните навици влияят на здравето и доброто храносмилане

image

В стремежа си да живеем по-здравословно все по-често се тревожим каква храна консумираме. Непрекъснато четем какво да ядем, за да сме здрави, кои храни да избягваме, за да се предпазим от болести, какво количество протеини, омега масла и витамини трябва да включва дневното ни меню. Така пренебрегваме удоволствието от храненето и се подлагаме на драстични режими, с чиято помощ временно губим излишни килограми, но след прекратяването им излишното се връща с „ефекта йо-йо“. Или гладуваме, или преяждаме и като че ли се въртим в омагьосания свят на диетите и копнежа по определени вкусове и ястия. Този сценарий не е непознат за много хора, а изходът от порочния кръг може да е в промяна на отношението към храната и храненето като процес, който задоволява не само физическите нужди на тялото, но и някои емоционални потребности. 

За никого не е тайна, че стомахът е вторият мозък. В него функционира огромна мрежа от неврони, които живеят в гастроинтестиналния тракт. Колкото и невероятно да звучи храносмилателният трак има отделна нервна система, която може да оперира напълно независимо от мозъка и гръбначния мозък. Стомахът ни чувства и усеща. Хранейки се, ние зареждаме с енергия не само тялото си, но също и мислите си. Тази енергия може да е с положителен или отрицателен заряд. Колкото и да е здравословно ястието, което сме избрали за обяд, ако го консумираме с нежелание, на крак, препускайки между две напрегнати бизнес срещи, или забили поглед в компютъра, без изобщо да се замисляме какво ядем, къде отива насладата от храната и как реагира храносмилателната ни система? Първите стъпки към по-доброто храносмилане и здравословното хранене са в начина, по който се храним, a това винаги трябва да се случва в добро разположение на духа. 

Хранете се с настроение. Ако сте нервни или ядосани, изчакайте преди да започнете с обяда или вечерята си. Направете три дълбоки вдишвания, за да наситите организма си с кислород и да усетите аромата на любимите ви фузили с грах и бекон „Орехите“, отпуснете се и се потопете във вкуса от първата хапка. 

Яжте бавно и сдъвквайте добре. Това ще превърне храната в еднородна смес и е предпоставка за по-добро храносмилане, а и ще изпитате по-голямо удоволствие от всеки залък от бутерките с наденица Leki и пармезан. Специалистите казват, че поне 25 сдъвквания са достатъчни, за да превърнат храната в полутечна и по-лесно усвоима, както и да извлечете максимална полза от нея. 

Яжте умерено. Не преяждайте, колкото и да ви е вкусно. Преяждането води до емоционален и физически стрес. Не се чувствайте длъжни да изядете всичко в чинията. Ставайте от масата с усещането за лек глад. То не е реално. Може да оставите част от невероятната солена торта с бутер тесто Bella за следобедна закуска или да почерпите колегите. Те се останат впечатлени от кулинарните ви умения, а вие ще сте енергични и бодри да продължите деня. 

Приготвяйте храната си сами. Когато е възможно, избягвайте заведенията за бързо хранене и непроверените ресторанти, за да не си предизвикате стомашен дискомфорт. В нашия блог има десетки рецепти за изумително вкусни и бързи ястия за закуска, обяд и вечеря, които можете да изпробвате. Опитайте тарталетите със зелен фасул Bella и риба тон. Приготвят се само за 12 минути и съдържат необходимото за питателно и балансирано хранене.

След хранене се раздвижете. 5-10 минути разходка е достатъчна, за да раздвижи кръвта ви и да сте заредени със сили за остатъка от деня. 

Тези приятни и лесни ритуали ще превърнат всяко хранене не само в неподправено удоволствие, но и ще ви помогнат да сте в по-добра физическа и психическа форма без нужда от изтощителни диети. За да ги превърнете в полезен навик, са нужни само малко упорство и лично отношение към себе си.